Śniadaniowe drożdżówki z bakaliami

19 Czer

Cześć,

Kolejna propozycja drożdżówek na drugie śniadanie do pracy. Tym razem zapraszam na śniadaniowe drożdżówki z bakaliami.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki (na 8 sztuk):

  • 300 gram mąki pszennej,
  • 20 dag świeżych drożdży,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 płaskie łyżki cukru kryształu,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka (użyłam 2%-wego),
  • 1 kopiasta łyżka masła,
  • 3 łyżki suszonych jagód goji,
  • 2 łyżki płatków migdałów,
  • 2 łyżki łuskanych pestek dyni,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Making-of:

  • Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  • Mąkę mieszamy z solą, gałką muszkatołową i bakaliami (jagodami, migdałami i pestkami dyni). Dodajemy masło, mleko i jajka. Mieszamy.
  • Do masy z mąką dodajemy drożdże. Zagniatamy.
  • Ciasto zostawiamy pod przykryciem na 1 i 1/4h.
  • Szklaną formę smarujemy masłem. Następnie formujemy z ciasta bułeczkami i układamy je w lekkich odstępach od siebie (około 1-1,5 cm).
  • Drożdżówki pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

Reklamy

Jedna odpowiedź to “Śniadaniowe drożdżówki z bakaliami”

  1. mojamalakuchnia.wordpress.com 20 czerwca 2013 @ 14:20 #

    Wypróbuję! Wyglądają bardzo apetycznie!: )

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: