Cześć,
Kolejna propozycja drożdżówek na drugie śniadanie do pracy. Tym razem zapraszam na śniadaniowe drożdżówki z bakaliami.
Składniki (na 8 sztuk):
- 300 gram mąki pszennej,
- 20 dag świeżych drożdży,
- 1/2 szklanki wody,
- 2 płaskie łyżki cukru kryształu,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki mleka (użyłam 2%-wego),
- 1 kopiasta łyżka masła,
- 3 łyżki suszonych jagód goji,
- 2 łyżki płatków migdałów,
- 2 łyżki łuskanych pestek dyni,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Making-of:
- Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
- Mąkę mieszamy z solą, gałką muszkatołową i bakaliami (jagodami, migdałami i pestkami dyni). Dodajemy masło, mleko i jajka. Mieszamy.
- Do masy z mąką dodajemy drożdże. Zagniatamy.
- Ciasto zostawiamy pod przykryciem na 1 i 1/4h.
- Szklaną formę smarujemy masłem. Następnie formujemy z ciasta bułeczkami i układamy je w lekkich odstępach od siebie (około 1-1,5 cm).
- Drożdżówki pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
Reklamy
Wypróbuję! Wyglądają bardzo apetycznie!: )