A na poniedziałek migdałowe muffinki z jagodami!

1 Lip

Cześć,

W ramach walki z syndromem pierwszego dnia tygodnia zapraszam na moją nowa wariację kulinarną – migdałowe muffinki z jagodami.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki (na około 12 muffinek):

  • 1 szklanka mielonych migdałów,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 100 gram świeżych jagód,
  • 1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii (albo opcjonalnie 3 krople sklepowego olejku waniliowego),
  • 1 szklanka mleka (użyłam 2%-wego),
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki cukru kryształu,
  • do dekoracji: 1 śmietana 36%, 2 płaskie łyżki cukru pudru, 1 kostka gorzkiej czekolady.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Making-of:

  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i mielonymi migdałami.
  • W drugiej misce mieszamy żółtka z mlekiem i ekstraktem. Dodajemy masę do mąki i dokładnie mieszamy.
  • Do mieszaniny dodajemy umyte jagody, mieszamy. Następnie dodajemy ubite na sztywno białka. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Muffinki pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
  • Krem do dekoracji przygotowujemy ubijając śmietanę z cukrem pudrem. Wierzch babeczek oprószamy startą gorzką czekoladą.

Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: