Kukurydziane scones z papryką i bazylią

3 Lip

Cześć,

Kolejne zestawienie przepisów śniadaniowych otwierają kukurydziane scones z papryką i bazylią – idealne zarówno z sosem (np. czosnkowym), jak również i solo.

IMG_0121Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1 szklanka mleka (użyłam 2%-wego),
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego,
  • 1 czerwona papryka,
  • garść świeżych liści bazylii,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • duża garść łuskanych pestek dyni.

IMG_0125IMG_0138

Making-of:

  • Umytą paprykę kroimy na ćwiartki, wydłubujemy nasionka i wsadzamy na papierze do pieczenia do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na około 20 minut. Brzegi papryki mogą się nieco przypalić, ale to nie szkodzi. Chodzi nam tutaj o to, aby środek był na tyle miękki aby można go było oddzielić od skórki. Drugi – nieco bardziej czasochłonny ale za to z lepszym efektem – sposób na obranie papryki ze skórki znajdziecie tutaj. Po obraniu paprykę kroimy w drobną kostkę.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem, przyprawami i pestkami dyni.
  • Mleko mieszamy z drobno pokrojonymi, umytymi liśćmi bazylii, octem i oliwą. Mieszankę wlewamy do mąki, dodajemy paprykę i ugniatamy ciasto.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy ciasto a następnie kroimy je na kawałki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 30-40 minut.
  • Scones są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nawet po ostygnięciu zachowują swój mocny paprykowy aromat. Można je podawać z sosem lub solo.

Smacznego! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: