Cześć,
Tym razem postanowiłam wykorzystać zakupy z targu pietruszkowego i przygotowałam słodko-kwaśne muffinki z czerwonymi porzeczkami.
Składniki (na 12 muffinek):
- 1/2 szklanki mielonych migdałów,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/3 szklanki cukru kryształu,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- mały koszyczek czerwonych porzeczek (około 1/2 litra),
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1/2 szklanki mleka (użyłam 2%-wego).
Składniki na dekorację 6 muffinek:
- 1/2 opakowania śmietany 36%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- garść porzeczek do dekoracji.
Making-of:
- Mąkę mieszamy z migdałami, cukrem kryształem, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
- W drugiej misce roztrzepujemy żółtka. Następnie dodajemy mleko i olej, mieszamy a następnie mieszaninę dodajemy do mąki. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy porzeczki obrane z łodyżek, mieszamy.
- Białka ubijamy. Dodajemy do masy delikatnie mieszając.
- Ciasto przelewamy do foremek (używam tych silikonowych). Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
- Muffinki dekorujemy kremem z ubitej śmietany z cukrem pudrem oraz owocami.
Smacznego! 🙂
Reklamy
Skomentuj