Słodko-kwaśne muffinki z czerwonymi porzeczkami

10 Lip

Cześć,

Tym razem postanowiłam wykorzystać zakupy z targu pietruszkowego i przygotowałam słodko-kwaśne muffinki z czerwonymi porzeczkami.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki (na 12 muffinek):

  • 1/2 szklanki mielonych migdałów,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki cukru kryształu,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • mały koszyczek czerwonych porzeczek (około 1/2 litra),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1/2 szklanki mleka (użyłam 2%-wego).

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki na dekorację 6 muffinek:

  • 1/2 opakowania śmietany 36%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • garść porzeczek do dekoracji.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Making-of:

  • Mąkę mieszamy z migdałami, cukrem kryształem, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
  • W drugiej misce roztrzepujemy żółtka. Następnie dodajemy mleko i olej, mieszamy a następnie mieszaninę dodajemy do mąki. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy porzeczki obrane z łodyżek, mieszamy.
  • Białka ubijamy. Dodajemy do masy delikatnie mieszając.
  • Ciasto przelewamy do foremek (używam tych silikonowych). Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
  • Muffinki dekorujemy kremem z ubitej śmietany z cukrem pudrem oraz owocami.

Smacznego! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: