Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa

12 Lip

Cześć,

Oto kolejna z moich weekendowych wariacji – zapiekanka ziemniaczano-cebulowa. Cebula stanowi tutaj główną nutę smakową dlatego przeciwnicy tego warzywa powinni zrobić wariant bez niej. Zapraszam!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki (na lekki obiad dla dwóch osób):

  • około 400 gram ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki mleka (użyłam 2%-wego),
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju,
  • pół pęczka świeżego szczypiorku,
  • 1 jajko,
  • tarty parmezan.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Making-of:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie aż zmiękną. Następnie czekamy aż nieco przestygną, kroimy je w kostkę układamy w wysmarowanej tłuszczem formie.
  • Czosnek i cebulę drobno kroimy i szklimy na patelni na odrobinie oleju bądź masła. Dodajemy do ziemnniaków do formy, mieszamy.
  • Jajko roztrzepujemy, dodajemy mleko, drobno pokrojony szczypiorek, majeranek i sól. Zalewamy ziemniaki.
  • Pieczemy 30 minut w temperaturze 150 stopni. Po wyciągnięciu wierzch posypujemy tartym parmezanem (bądź innym zamiennikiem).

Smacznego 🙂

Reklamy

komentarze 2 to “Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa”

  1. Nauka 13 lipca 2013 @ 00:10 #

    Bardzo fajny przepis, gdy zostanie nam trochę więcej ziemniaczków i nie ma co z nimi robić. pozdrawiam

  2. Ola 12 lipca 2013 @ 13:22 #

    zapiekanka pyszna 🙂 polecam też warzywa z grilla http://www.zgrilla.pl/wegetarianskie-kanapki-z-grillowanymi-warzywami/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: