Pourlopowe migdałowo-cytrynowe muffinki z jagodami

2 Sier

Cześć,

Pora na kolejny przepis i to wypiek pourlopowy (relacja z wakacji w Budvie wkrótce). Tym razem połączenie muffinek i jagód, ale w nieco zmienionym wariancie bardziej odpowiadającym letnim upałom. Zapraszam Was na idealne zakończenie letniego urlopu – migdałowo-cytrynowe muffinki z jagodami! 🙂

IMG_0237

Składniki (na 12 muffinek):

  • 1 szklanka mielonych migdałów,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 200 gram świeżych jagód,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 szklanka mleka (użyłam 2%-wego),
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki cukru kryształu,
  • do dekoracji: 1 opakowanie śmietany 36%-owej, 2 łyżki cukru pudru (z lekką górką), odrobina płatków czekoladowych.

IMG_0235IMG_0232

Making-of:

  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym, cukrem kryształem i mielonymi migdałami.
  • W drugiej misce mieszamy roztrzepane żółtka z mlekiem i skórką z cytrymy. Dodajemy masę do mąki i dokładnie mieszamy.
  • Do mieszaniny dodajemy umyte jagody, mieszamy. Następnie dodajemy ubite na sztywno białka. Całość delikatnie mieszamy łyżką aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Muffinki pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
  • Krem do dekoracji przygotowujemy ubijając śmietanę z cukrem pudrem. Wierzch babeczek oprószamy odrobiną płatków czekoladowych.

Smacznego! 🙂

Reklamy

Jedna odpowiedź to “Pourlopowe migdałowo-cytrynowe muffinki z jagodami”

  1. Jagienka 2 sierpnia 2013 @ 21:24 #

    ale fajne – zjadłabym takiego mufina sobie teraz na noc 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: