Najprostsza gęsta zupa-krem z dyni

14 Sier

Cześć,

Sezon na dynię rozpoczęty! Po zupie dyniowo-marchewkowej i dyniowej zupie-kremie z kulkami serowymi, zapraszam na najprostszą gęstą zupę-krem z dyni.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki (na 2 porcje):

  • około 350 gram dyni,
  • 1 szklanka mleka (użyłam 2%-wego),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano,
  • do dekoracji: łuskane pestki dyni i odrobina tartego parmezanu.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMaking-of:

  • Najpierw przygotowujemy purée z dyni np. według tego przepisu.
  • Następnie gotowe purée wraz z mlekiem i przyprawami miksujemy blenderem na jednolity krem.
  • Całość gotujemy na średnim ogniu około 10-15 minut.
  • Podajemy np. z łuskanymi pestkami dyni i odrobiną sera (np. parmezanu).

Smacznego! 🙂

Reklamy

Jedna odpowiedź to “Najprostsza gęsta zupa-krem z dyni”

  1. mojamalakuchnia.wordpress.com 23 sierpnia 2013 @ 16:27 #

    polecam krem z dyni, bardzo lubię ; )

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: