Śmietanowy makaron po góralsko-włosku

19 Sier

Cześć,

Tym razem niestandardowe połączenie obiadowe: z jednej strony zioła i pomidorki koktajlowe a z drugiej oscypek i boczek. Zapraszam na śmietanowy makaron po góralsko-włosku.

IMG_0295IMG_0291

Składniki (na 2 porcje):

  • porcja makaronu penne dla dwóch osób (około 1/3 standardowego opakowania),
  • garść pomidorków cherry,
  • 150 gram wędzonego boczku,
  • 1 śmietana 12%-owa,
  • 1 mały oscypek,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka mielonego majeranku,
  • szczypta soli,
  • szczypta ciemnego pieprzu,
  • 4-5 dużych listków świeżej bazylii (lub opcjonalnie 1 łyżeczka suszonej).

IMG_0292IMG_0293

Making-of:

  • Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy śmietanę, grubo startego na tarce oscypka, suszone zioła i przyprawy. Całość gotujemy mieszając aż sos nieco zgęstnieje.
  • Dodajemy ugotowany makaron. Gotujemy jeszcze około 5 minut co chwile mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pomidorki i drobno posiekaną bazylię.
  • Gotujemy jeszcze około 2 minuty.

Smacznego! 🙂

Advertisements

Jedna odpowiedź to “Śmietanowy makaron po góralsko-włosku”

  1. Ewka 2 sierpnia 2014 @ 13:50 #

    Wypróbowałam, pycha 😀 Świetne połączenie! Ja tylko pominęłabym sól bo oscypek był niesamowicie słony 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: