Czekoladowe muffinki z nadzieniem twarożkowym

2 Paźdź

Cześć,

Mocno czekoladowe ciasto, słodkie nadzienie twarożkowe a do tego krótki czas przygotowania. Po marchewkowych muffinkach z serowo-waniliowym nadzieniem zapraszam Was na czekoladowe muffinki z nadzieniem twarożkowym.

IMG_0523IMG_0520IMG_0528

Składniki (na 16 muffinek):

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki kakao,
  • 3/4 szklanki cukru kryształu,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka mleka (użyłam 2%-wego),
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 200 gram sera twarogowego (sera do serników).

IMG_0518

Making-of:

  • Ser mieszamy z 1/4 szklanki cukru oraz jednym żółtkiem. Mieszamy aż masa będzie jednolita.
  • Mąkę, kakao, resztę cukru, proszek do pieczenia i sól mieszamy.
  • W drugiej misce mieszamy mleko, jajko oraz pozostałe białko aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy olej, mieszamy.
  • Do masy z mąką dodajemy mokrą mieszankę. Całość delikatnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
  • Masę przekładamy do foremek (użyłam silikonowych, których nie trzeba natłuszczać). Przy nakładaniu zastosowałam proporcję: jedna duża łyżka ciemnej masy, jedna kopiasta łyżeczka twarożku, jedna duża łyżka ciemnej masy. Foremki napełniłam do 3/4 wysokości z uwagi na to, iż ciasto mocno wyrasta.
  • Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut (aż wierz babeczek nieco popęka.

Przepis znalazłam na rewelacyjnym blogu Crust and Dust, który polecam wszystkim wielbicielom muffinek 🙂

Smacznego!
Gosia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: