Na pożegnanie lata drożdżówki ze świeżymi malinami

7 Paźdź

Cześć,

Korzystając z ostatnich już w tym przebłysków letniego sezonu owocowego przygotowałam drożdżówki ze świeżymi malinami. Zapraszam!

IMG_0548IMG_0546

Składniki (na 6 drożdżówek):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 20 gram świeżych drożdży,
  • garść świeżych malin,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • garść jagód goji,
  • 4 łyżki cukru kryształu,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie 1 jajko do posmarowania drożdżówek.

IMG_0554

Making-of:

  • Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy cukier i całość mieszamy. Rozczyn odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • Mąkę mieszamy z solą i jagodami. Dodajemy mleko wymieszane z jajkiem i olejem oraz rozczyn drożdży. Całość ugniatamy na jednolite ciasto. W razie gdyby masa była za wilgotna – dodajemy mąki a w przypadku gdyby mieszanka była za sucha – dodajemy mleka.
  • Ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 1,5h.
  • Z ciasta formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i kładziemy w odstępach na blasze nasmarowanej olejem. Pośrodku każdej drożdżówki robimy małe wgłębienie, w którym umieszczamy kilka malin. Całość na koniec smarujemy roztrzepanym uprzednio jajkiem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Smacznego! 🙂
Gosia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: