Jesienny makaron ze świeżymi maślakami i serem

8 Paźdź

Cześć,

Korzystając z wysypu grzybów (szczególnie królujących na Starym Kleparzu) postanowiłam postawić na jedne z moich ulubionych – maślaki – grzyby o delikatnym, mocnym smaku, które nadają się zarówno do zupy jak i do sosu a dzięki wyraźnemu smaku nie trzeba zbytnio ich przyprawiać. Zapraszam na jesienny makaron ze świeżymi maślakami i serem.

IMG_0571IMG_0558

Składniki (na porcję dla 1 osoby):

  • 100 gram świeżych maślaków,
  • 1 porcja makaronu penne,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1/3 szklanki mleka (użyłam 2%-wego),
  • 1/2 małej cebuli,
  • 100 gram tartego żółtego sera – użyłam goudy (odrobinę zostawiamy do posypania makaronu po przygotowaniu).

IMG_0561

Making-of:

  • Gotujemy makaron. W międzyczasie szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę na patelni na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, mleko oraz przyprawy. Całość smażymy około 2-3 minuty.
  • Następnie do patelni dodajemy ugotowany makaron z odrobiną wody z gotowania (około 1/2 szklanki). Smażymy aż trochę wody odparuje i sos nieco zgęstnieje.
  • Dodajemy żółty ser. Całość smażymy aż sos będzie względnie gęsty (nie będzie ryzyka, że makaron będzie „pływał” w talerzu 🙂 ) a ser się stopi.
  • Makaron przekładamy na talerz. Wierzch posypujemy uprzednio odłożoną odrobiną żółtego sera.

Smacznego! 🙂
Gosia

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: