Podwójnie cytrynowe muffinki z kremem cytynowo-maślanym

12 List

Cześć,

Tym razem gratka dla miłośników cytryny (i to podwójna!). Zapraszam Was na podwójnie cytrynowe muffinki z kremem cytrynowo-maślanym.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki na 9 muffinek:

  • 150 gram mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sok z 1 cytryny,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 85 gram cukru kryształu,
  • 3 łyżki maślanki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem cytrynowo-maślany (po udekorowaniu babeczek zostało mi ok. 25% kremu):

  • 100 gram miękkiego masła,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 200 gram cukru pudru,
  • do dekoracji: skórka starta z 1 cytryny.

IMG_0755KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Making-of:

  • Mąkę, proszek do pieczenia i skórkę mieszamy razem.
  • Cukier z jajkiem ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy maślankę, sok z cytryny oraz olej i całość mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Foremki napełniamy do 2/3 wysokości. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut (aż do lekkiego zarumienienia z wierzchu).
  • Przygotowanie kremu: miękkie masło ucieramy mikserem do białości. Stopniowo dodajemy cukier puder, stale ucierając. Gdy krem będzie gładki, dodajemy stopniowo sok cały czas nie przerywając ucierania. W przypadku gdy za szybko dodamy sok albo na dłuższą chwilę przestaniemy ucierać, krem może się nieco ściąć. Będzie jak najbardziej w porządku, ale mogą być widoczne grudki.
  • Muffinki dekorujemy kremem oraz starta skórką z cytryny.

Przepis zaczerpnęłam z blogu Ósmy kolor tęczy, na który niedawno trafiłam. Polecam go nie tylko ze względu na ciekawe przepisy, ale również świetne smakowite zdjęcia.

Smacznego! 🙂
Gosia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: