Sernik cytynowy z mascarpone z cytynowo-czekoladowym kremem

17 Sty

Cześć,

Zapraszam na drugi świąteczny przepis (i mój drugi upieczony sernik). Skorzystałam tutaj z przepisu z Kwestii Smaku i nieco go zmodyfikowałam. Przed Wami sernik cytrynowy z mascarpone z cytrynowo-czekoladowym kremem.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki:

  • 250 gram serka mascarpone,
  • 600 gram twarogu na sernik (potrójnie zmielonego),
  • skórka starta z 2 cytryn (odrobinę zostawiamy do dekoracji),
  • 1 szklanka cukru kryształu (zmieliłam go w starym młynku do kawy by był drobniejszy),
  • 4 jajka,
  • 2 laski wanilii,
  • dodatkowo można dodać srebrną posypkę/kuleczki dekoracyjne na wierzch.

Składniki do kremu:

  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 75 gram białej czekolady (3/4 tabliczki),
  • 1/3 szklanki mleka (użyłam 2%-wego).

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Making-of:

  • Ser i cukier mielimy.
  • Mascarpone, ser i skórkę z cytryny miksujemy przez ok. 5 minut na średnich obrotach aż do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy cukier i nadal na średnich obrotach miksujemy przez ok. 3 minuty aż do połączenia wszystkich składników. Wbijamy pojedynczo jajka po każdym miksując przez 1/2 minuty. Na koniec dodajemy ziarenka wanilii i ponownie miksujemy aż do uzyskania jednorodnej masy.
  • Masę przelewamy do okrągłej formy o średnicy 21 cm, posmarowanej uprzednio masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 160 stopni.
  • Sernik po ostygnięciu chowamy na kilka godzin (a najlepiej na noc do lodówki).
  • Przygotowanie kremu: białą czekoladę topimy na mleku, dodajemy sok z cytryny i mieszamy aż do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.
  • Ciasto można udekorować odrobina startej skórki z cytryny i ozdobnymi kuleczkami dekoracyjnymi.

TIP: Laski wanilii można wykorzystać do zrobienia domowego ekstraktu z wanilii. Przepis znajdziecie tutaj.

TIP: Zamiast kremu cytrynowo-czekoladowego można zrobić brytyjski krem lemon curd. Przepis tutaj.

Smacznego! 🙂
Gosia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: