Śniadaniowe czosnkowo-ziołowe drożdżówki-zawijasy

28 Mar

Cześć,

Niedawno w ręce wpadł mi bardzo fajny przepis z bloga Słodkie Fantazje. Nieco go zmodyfikowałam i tak powstały śniadaniowe czosnkowo-ziołowe drożdżówki-zawijasy. Idealne na drugie śniadanie do pracy a co ważne, mogą poleżeć nawet 3 dni bez straty na świeżości 🙂

IMG_1426

IMG_1407

Składniki (na 8 drożdżówek):

  • Ciasto:
  • 115 ml letniego mleka (użyłam 2%-wego),
  • 10 gram świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru kryształu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 235 gram mąki pszennej,
  • 15 gram roztopionego masła,
  • 1 jajko,

 

  • Nadzienie:
  • 50 gram roztopionego masła,
  • 2 serki naturalne po 100 gram,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku.

IMG_1414

Making-of:

  • Letnie mleko mieszamy z cukrem. Dodajemy drożdże, mieszamy aż do ich rozpuszczenia a następnie rozczyn zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut.
  • Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy jajko, masło i rozczyn drożdży i zagniatamy masę na gładkie ciasto. Następnie zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
  • Przygotowujemy nadzienie: w misce mieszamy roztopione masło, drobno pokrojony albo przepuszczony przez praskę czosnek oraz przyprawy.
  • Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na dwa prostokąty (tej samej wielkości). Oba smarujemy nadzieniem. Następnie jeden prostokąt ciasta nakładamy na drugi zawijamy razem tworząc roladę.
  • Roladę dzielimy na 8 grubych „plastrów”. Kładziemy je w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni (aż do zarumienienia).

Smacznego! 🙂
Gosia

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: