Zawijane drożdżówki z cynamonem

20 Maj

Cześć,

Kolejny przepis z serii „pieczenie nocą” i „na śniadanie w pracy”. Nieco zmodyfikowałam przepis na słone zawijasy i tak powstały zawijane drożdżówki z cynamonem.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki (na 10 drożdżówek):

  • Składniki na ciasto:
  • 115 ml letniego mleka (użyłam 2%-wego),
  • 1 łyżka cukru kryształu,
  • 20 gram świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • 235 gram mąki pszennej,
  • 15 gram miękkiego masła,
  • 1 jajko.

IMG_0004

  • Składniki na nadzienie:
  • 3 płaskie łyżki cukru kryształu,
  • 1 mała torebka cynamonu (około 40 gram),
  • 75 gram miękkiego masła.

IMG_0009

Making-of:

  • Letnie mleko mieszamy z cukrem. Dodajemy drożdże, mieszamy aż do ich rozpuszczenia a następnie rozczyn zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut.
  • Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy jajko, masło i rozczyn drożdży i zagniatamy masę na gładkie ciasto. Następnie zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
  • Przygotowujemy nadzienie: w misce mieszamy roztopione masło, cynamon oraz cukier aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na dwa prostokąty (tej samej wielkości). Oba smarujemy nadzieniem. Następnie jeden prostokąt ciasta nakładamy na drugi zawijamy razem tworząc roladę.
  • Roladę dzielimy na 10 „plastrów”. Kładziemy je w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni (aż do zarumienienia).

Smacznego! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: