Słodko-gorzkie muffinki z czerwonym grejpfrutem i kremowym wierzchem

19 Sier

Cześć,

Pora na wielki powrót po wakacyjnej przerwie. Po wszystkich wojażach ogarniam rzeczywistość, przestrzeń wokół siebie i lodówkę. Stąd pomysł w ramach potrzeby chwili – na słodko-gorzkie muffinki z czerwonym grejpfrutem i kremowym wierzchem. Zapraszam!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki (na 18 małych muffinek):

    • 2 szklanki mąki pszennej,
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 5 płaskich łyżek cukru pudru,
    • 3 jajka,
    • 1 szklanka mleka 2%-wego,
    • 1/3 szklanki oleju,
    • garść płatków migdałów,
    • 1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii,
    • miąższ z 1 czerwonego grejpfruta.

IMG_0578

Do masy na wierzch:

  • skórka starta z grejpfruta,
  • 1 małe opakowanie śmietany 36%,
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Making-of:

  • Biała ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilę aż do zmieszania składników.
  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy płatki migdałów i rozdrobniony miąższ grejpfruta (uprzednio ścierając skórkę). Mieszamy aż miąższ będzie idealnie obtoczony mąką.
  • Żółtka roztrzepujemy widelcem na jednolitą masę. Dodajemy mleko, olej i ekstrakt z wanilii, mieszamy a następnie dodajemy do miski z mąką. Mieszamy.
  • Dodajemy ubite miałko i całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Foremki napełniamy ciastem do 3/4 ich wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
  • Gdy muffinki już wystygną, dekorujemy je śmietaną ubitą na sztywno z cukrem oraz posypujemy skórką z grejpfruta.

Smacznego! 🙂
Gosia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: