Cynamonowe drożdżowe mini bułeczki z wiśniami

11 Gru

Cześć,

Postanowiłam wykorzystać drylowane wiśnie i przygotować coś dobrego na przekąskę w ciągu dnia. Zapraszam Was na cynamonowe drożdżowe mini bułeczki z wiśniami.

IMG_1762

IMG_1753

Składniki (na 16 mini bułeczek):

  • 115 ml letniego mleka (użyłam 2%-wego),
  • 1 łyżka cukru kryształu,
  • 20 gram świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • 200 gram mąki pszennej,
  • 35 gram mąki żytniej,*
  • 15 gram miękkiego masła,
  • 1 jajko,
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii,
  • 4 łyżeczki z górką drylowanych wiśni.

*można w całości użyć mąki pszennej, użyłam żytniej ponieważ pszenna się skończyła

IMG_1755

Making-of:

  • Letnie mleko mieszamy z cukrem. Dodajemy drożdże, mieszamy aż do ich rozpuszczenia a następnie rozczyn zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut.
  • Mąkę przesiewamy z solą i cynamonem. Dodajemy jajko, masło, ekstrakt, wiśnie oraz rozczyn drożdży i zagniatamy masę na gładkie ciasto. Następnie zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
  • Następnie formujemy z ciastka kulki o średnicy około 5-6 cm. Bułeczki kładziemy albo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo korzystamy z foremek silikonowych na muffinki i wkładamy je bezpośrednio do nich. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni (aż do zarumienienia).

Smacznego! 🙂
Gosia

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: