Niemieckie czekoladowo-migdałowe ciasteczka na Święta i nie tylko

2 Sty

Cześć,

Co prawda już po Świętach, ale zapraszam Was na niemieckie czekoladowo-orzechowe ciasteczka. Przepis znalazłam na blogu Moje wypieki.

IMG_2023

IMG_2068

Składniki (na około 40 sztuk):

  • 2 białka (w przypadku gdy chcemy aby masa była mniej zbita, polecam dać trzy białka),
  • szczypta soli,
  • 80 g cukru pudru,
  • 130 g migdałów zmielonych bez skórki,
  • 50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce,
  • 1 arkusz wafla,
  • około 40 całych migdałów bez skórki.

IMG_2016

Making-of:

  • Mikserem ubijamy białka. W trakcie, gdy już zacznie się tworzyć piana, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Kiedy piana będzie sztywna, dodajemy co chwilę odrobinę cukru a następnie dalej ubijamy aż zużyjemy cały.
  • Do ubitej masy dodajemy odrobinę mielonych migdałów i tartej czekolady i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Czynność powtarzamy aż do całkowitego zużycia migdałów i czekolady.
  • Do nakładania masy wykorzysyujemy rękaw cukierniczy. Wykrajamy metalową foremką kształty w waflu, nakładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po czym nakładamy na nie masę za pomocą rękawa.
  • Ciasteczka ozdabiamy całymi migdałami. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 13-15 minut.

Smacznego! 🙂
Gosia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: