Zupa-krem z porów z Magazynu Apetyt Lato 2014

12 Sty

Cześć,

Tym razem zapraszam Was na zupę-krem z porów czyli mój przepis z 2 numeru magazynu małopolskich blogerów kulinarnychMagazyn Apetyt Lato 2014. Jest to przepis inspirowany letnimi zupami warzywnymi mojej mamy, ale w nieco odświeżonym wydaniu.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 pory,
  • 1 ziemniak,
  • 1 litr bulionu,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 camembert,
  • 50 gram wędzonego łososia,
  • 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz,
  • 1 limonka,
  • tarty twardy żółty ser.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Making-of:

  • Bulion gotujemy razem z pokrojonym w kostkę obranym ziemniakiem.
  • Białą część porów kroimy w krążki, wrzucamy na patelnię i dusimy na maśle do zmięknięcia. Dodajemy do garnka z bulionem.
  • Szklankę bulionu odlewamy do miseczki. Dodajemy serek camembert bez skórki oraz przyprawy. Blenderujemy. Dodajemy do zupy i ponownie miksujemy.
  • Zupę nakładamy do talerzy, dodajemy drobno pokrojonego łososia, posypujemy skórką startą z limonki oraz tartym serem.

Smacznego! 🙂
Gosia

Advertisements

komentarze 2 to “Zupa-krem z porów z Magazynu Apetyt Lato 2014”

  1. kuchnia wege 29 Maj 2015 @ 12:58 #

    Robiłam niemal identyczną zupę, tylko bez ziemniaków (a raczej ziemniaka), limonki – no i bez łososia, a ten bardzo mnie zainspirował. ogólnie krem ze szparagów to teraz ulubiona zupa w mojej rodzinie, muszę wypróbować Twój przepis! Pozdrawiam

    • krakowgotuje 2 czerwca 2015 @ 07:12 #

      Dzięki. Dla mnie to idealna zupa na lato. Natomiast w wariancie na chłodne miesiące nie używam limonki, a za to dodaję więcej gałki muszkatałowej i dodatkowo kurkumę 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: