Miękkie orzechowo-cynamonowe ciasteczka owsiane z jabłkiem

12 Czer

Cześć,

Niestety ostatnimi czasy blog zszedł na niższy priorytet, ale już nadrabiam brak wpisów. Tym razem po kolejnej przeprowadzce pora na gotowanie i pieczenie prosto z zielonych Mistrzejowic.

Zapraszam Was na moją wersję przepisu na miękkie orzechowo-cynamonowe ciasteczka owsiane z jabłkiem znalezionego na blogu I love bake. Bez cukru, z bakaliami i jabłkiem, idealne na drugie śniadanie do pracy.

Zrzut ekranu 2015-06-12 o 15.08.52

Składniki (na dwie blachy ciasteczek):

  • około 100 gram otrębów owsianych (mogą być i błyskawiczne i górskie),
  • 90 gram mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • dwie garście łuskanych orzechów włoskich,
  • jedno jabłko,
  • jedno duże jajko,
  • 3 płaskie łyżki masła w temperaturze pokojowej,
  • 1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego,
  • 4 pełne łyżki leistego miodu,

IMG_2398Making-of:

  • Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy otręby, proszek do pieczenia, sól, cynamon i drobno posiekane orzechy. Całość mieszamy.
  • W drugiej misce mieszamy drobno pokrojone masło z jajkiem, wanilią oraz miodem.
  • Dodajemy wilgotne składniki do mieszanki z mąką. Mieszamy aż do uzyskanie względnie jednorodnej masy. Dodajemy starte na tarce jabłko bez skórki. Chwilę mieszamy. Po czym przykrywamy miskę z masą folią i odstawiamy ją do lodówki na 30 minut.
  • Następnie masę nakładamy po łyżeczce w odstępie od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni – aż nieco stwardnieją i od boków się zarumienią.

Zamiast jabła można też użyć banana lub malin. Ponizej efekt drugiego rozwiązania:

IMG_2943

Smacznego! 🙂
Gosia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: