Wspomnienie lata – muffinki z jeżynami i białymi malinami

22 Wrz

Cześć,

Nadrabiając powoli moją nieobecność na blogu przez ostatnie pare miesięcy i wspominając lato, zamieszczam przepis na muffinki z jeżynami i białymi malinami.

IMG_0918

Składniki (na ok. 16 muffin):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki cukru kryształu,
  • 2/3 szklanki mleka (użyłam 2%-wego),
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii,
  • skórka starta z jednej cytryny,
  • garść jeżyn do dekoracji,
  • 2 garście białych malin do dekoracji.

IMG_0894

Making-of:

    • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy skórkę z cytryny oraz cukier i mieszamy.
    • W drugiej misce roztrzepujemy żółtka. Dodajemy mleko, olej oraz ekstrakt. Dodajemy masę do mieszanki z mąką i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
    • Białka ubijamy. Następnie dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy.
    • Ciasto przelewamy do 2/3 wysokości foremek, we wierzch lekko wciskamy owoce. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego! 🙂
Gosia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: