Talarki z bakłażana – pomysł na lekki obiad

2 Sty

Cześć,

Tym razem pomysł na lekki obiad, zaczerpnięty z bloga mojej przyjaciółki-dieteczki. Jeśli szukacie nie tylko przepisów, ale również i porad oraz artykułów o żywieniu to zapraszam na blog Pauli vel Nuterby.

IMG_2947

Poniżej zamieszczam przepis na talarki z bakłażana z serem i szynką.

Składniki (porcja dla dwóch osób):

  • 1 duży bakłażan,
  • 1 ser mozzarella,
  • 1/2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej,
  • sól, pieprz (najlepiej świeżo mielone),
  • łyżka oleju,

IMG_2949

Making-of:

  • Umyty bakłażan kroimy na tarki grubości 1,5 cm. Solimy jedną stronę, po czym odstawiamy na ok. 30 minut.
  • Następnie talarki przysmażamy na patelni na oleju aż zmiękną.
  • Po przysmażeniu talarki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Przyprawiamy je świeżo mielonym pieprzem. Kładziemy na nie kawałki szynki (plastry najlepiej pokroić na mniejsze części) oraz sera. Zapiekamy całość przez około 15 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Pozdrawiam,
Gosia

Reklamy

Jedna odpowiedź to “Talarki z bakłażana – pomysł na lekki obiad”

  1. Ania (Chleb Esseński) 8 stycznia 2016 @ 11:17 #

    Wspaniały przepis, uwielbiam bakłażany w niemal każdej postaci. Na pewno wypróbuję! Pozdrawiam, Anna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: