Talarki z bakłażana – pomysł na lekki obiad

Cześć,

Tym razem pomysł na lekki obiad, zaczerpnięty z bloga mojej przyjaciółki-dieteczki. Jeśli szukacie nie tylko przepisów, ale również i porad oraz artykułów o żywieniu to zapraszam na blog Pauli vel Nuterby.

IMG_2947

Poniżej zamieszczam przepis na talarki z bakłażana z serem i szynką.

Składniki (porcja dla dwóch osób):

  • 1 duży bakłażan,
  • 1 ser mozzarella,
  • 1/2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej,
  • sól, pieprz (najlepiej świeżo mielone),
  • łyżka oleju,

IMG_2949

Making-of:

  • Umyty bakłażan kroimy na tarki grubości 1,5 cm. Solimy jedną stronę, po czym odstawiamy na ok. 30 minut.
  • Następnie talarki przysmażamy na patelni na oleju aż zmiękną.
  • Po przysmażeniu talarki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Przyprawiamy je świeżo mielonym pieprzem. Kładziemy na nie kawałki szynki (plastry najlepiej pokroić na mniejsze części) oraz sera. Zapiekamy całość przez około 15 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Pozdrawiam,
Gosia

Jedna uwaga do wpisu “Talarki z bakłażana – pomysł na lekki obiad

Dodaj odpowiedź do Ania (Chleb Esseński) Anuluj pisanie odpowiedzi