Kraj 1000 owoców przy Krupniczej – relacja z wizyty w Carioca

30 Wrz

img_4456

Dzisiejszy post dotyczy niekoniecznie nowego miejsca na krakowskiej mapie kulinarnej, ale zapewne nadal nieznanego wielu miłośnikom dobrej kuchni. W ubiegłym tygodniu miałam okazję przełamać zimny i wietrzny początek jesieni ostatnimi promykami słońca ukrytymi w przytulnym lokalu z brazylijską kuchnią – Carioca przy ulicy Krupniczej 6.

14435013_10207136273634701_3118007866758939481_o

Oprócz ciekawej historii związanej z kuchnią kraju 1000 owoców i ostatnio coraz modniejszego superfood, mieliśmy okazję przejść przez poszczególne charakterystyczne smaki kuchni brazylijskiej. Gospodarzom podczas jednego wieczoru świetnie udało się uchwycić esencję kuchni, która należy do dość różnorodnych z uwagi na połączenie smaków i tradycji kulinarnych Indian, Portugalczyków, Afrykańskich niewolników oraz emigrantów z krajów takich jak Włochy, Hiszpania czy Japonia.

Podczas spotkania dominowały takie składniki dań, jak: owoce morza, maniok oraz farofa (prażona posypka z mąki z manioku), olej dendêjagody açaí czy maracujá. A wszystko to wraz z towarzyszącym brazylijskim winem i tradycyjnym koktajlem Caipirinha.

Na zdjęciu na górze: Moqueca („gulasz” z dorszem, krewetkami, pomidorami, papryką i cebulą, przyrządzany z dodatkiem mleczka kokosowego i oleju dendê)

img_4452

Powyżej: Pão de Queijo (serowe bułeczki z mąki z manioku), Mini Coxinha de Frango (ciast0 parzone, nadziewane kurczakiem i kremowym serkiem), Casquinha de Siri (kraby z pomidorami, mleczkiem kokosowym i olejem dendê, zapiekane pod parmezanem i farofą)

img_4464

Powyżej: Picanha (stek z udźca wołowego z okrywą tłuszczową), Espetinho de coração de frango (szaszłyk z kurzych serc owiniętych boczkiem), frytki z manioku

Dotychczas nie udało mi się zawitać do Brazylii. Natomiast kuchnia zaprezentowana przez Cariocę zachwyciła mnie różnorodnością smaków i połączeniami składników nietypowymi dla wielu europejskich kuchni.

img_4469

Powyżej: Mus z Maracujá – śmietankowy mus z marakui

img_4445

Zdecydowanym plusem lokalu jest też zachowanie przytulnej atmosfery i chęci podzielenia się Brazylią nie tylko poprzez dania ale również wnętrze i atmosferę. Patrząc na ostatnio dominujący styl minimalistyczny i postindustrialny w nowo otwieranych lokalach, ciepła atmosfera Carioca zachęca do zatrzymania się tam na dłużej a Mus z MaracujáMoqueca czy Espetinho de coração de frango to mocne powody, dla których warto odwiedzać to miejsce regularnie.

Zainteresowanych zapraszam na Krupniczą 6 oraz na:

Pozdrawiam!

Gosia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: