Odkrywanie Mołdawii – relacja z kolacji w Dworze Sieraków

19 Gru

Cześć,

Dziś post kulinarny z lekką nutką podróżniczą w tle. Mołdawia, bo o niej mowa, to z jednej strony, kraj słynący ze świetnych win i Milestii Mici, która jest wymieniana na czele największych winnic naszego kontynentu, a z drugiej – europejska „terra incognita”.

thumb_img_5316_1024

Pomimo tego, Mołdawia właśnie dołączyła do mojej listy najbliższych planów podróżniczych a dania jej kuchni – do potraw, po które chciałabym częściej sięgać.

unnamed

W ubiegłym tygodniu uczestniczyłam w kolacji i degustacji NOWA OSOBOWOŚĆ KUCHNI I WIN MOŁDAWII połączonej z prezentacją win Château Vartely INDIVID w Dworze Sieraków.

Menu degustacyjne było inspirowane tradycyjną mołdawską kuchnią. Przygotowane zostało przez Szefa Kuchni Dworu Sieraków – Janusza Fica. Spotkanie prowadzili Justyna Korn-Suchocka i Wojciech Giebuta.

Cytując prowadzącą, „Mołdawia jest krajem, o którym mówi się, że tam, gdzie brakuje wszystkiego, jest dużo człowieka”. To zdanie doskonale opisuje klimat spotkania oraz zaprezentowane dania, które pomimo niekiedy niewielkiej liczby składników i prostych półproduktów, były przykładem perfekcji przygotowania oraz świetnego połączenia smaków nie tylko na talerzu, ale również w zestawieniu z winem.

thumb_img_5379_1024

thumb_img_5386_1024

Każdemu daniu towarzyszyło odpowiednio dobrane wino. Wśród potraw na szczególne wspomnienie zasługuje Plăcintă z dynią, skórką cytryny i gałką muszkatołowąZeamă – tradycyjna zupa z kurczaka na kwaśno; sierakowski ślimak z nadzieniem z raków przyrządzanych na białym winie oraz suszone śliwki nadziewane orzechami włoskimi, podane z pikantnym czekoladowym fondue z dodatkiem pieprzu.

Deser zasługuje również na wspomnienie jeśli chodzi o najlepszy dobór wina – wyraźne czerwone wino (Individo Merlot • Cabernet Sauvignon, Bugeac, Południowa Mołdawia) w zestawieniu z wędzonymi śliwkami, pieprzem i gorzką czekoladą stworzyło niezapomnianą kombinację.

Niemniej moje serce najbardziej skradło czerwone wytrawne wino o lekkiej nucie wanilii, podawane do polędwiczek wieprzowych – Individo Fetească Neagră, Bugeac, Południowa Mołdawia.

Miłym zaskoczeniem była również najlepsza polenta, jaką kiedykolwiek jadłam – z dodatkiem kolendry.

thumb_img_5310_1024

Powyżej: pasta z pieczonego bakłażana na gryczanym blinie i grillowanej polencie

thumb_img_5330_1024

Powyżej: Plăcintă – z bryndzą, z kapustą i z dynią

thumb_img_5345_1024

Powyżej: Zeamă – tradycyjna zupa z kurczaka na kwaśno

thumb_img_5360_1024

Powyżej: całkowicie niemołdawskie ślimaki na trzy sposoby

thumb_img_5394_1024

Powyżej: Mămăligă i spółka – czyli najbardziej tradycyjny sposób podania polenty: z bryndzą, pieczonym czosnkiem, kwaśną śmietaną i wieprzowymi polędwiczkami

thumb_img_5404_1024

Powyżej: pieczona w warzywach jagnięcina podana z „polentowym purée”

thumb_img_5418_1024

Powyżej: suszone śliwki nadziewane orzechami, podane z pikantnym czekoladowym fondue

thumb_img_5381_1024

Powyżej: wino Individo Fetească Neagră, Bugeac, Południowa Mołdawia

Mówi się, że czasem potrzeba jednego dobrego zdania rekomendacji aby kogoś do czegoś przekonać. Myślę, że w tym przypadku każde z dań z kolacji jest idealnym zaproszeniem do odkrywania smaków Mołdawii.

Historia Mołdawii przedstawiona przez prowadzących, opis doboru win do poszczególnych potraw oraz tajniki pracy kucharza były elementami, które niewątpliwie dodały blasku wieczorowi. Niemniej największą wartością były doznania kulinarne.

Menu restauracji Dworu Sieraków ma zostać w najbliższym czasie wzbogacone o dania z tejże kuchni. Dlatego zachęcam do wizyty i poczucia klimatu Mołdawii w okolicach Krakowa.

thumb_img_5442_1024

Powyżej: zdjęcie z prowadzącą spotkanie, Panią Justyną Korn-Suchocką

Zainteresowanych zapraszam do Dworu Sieraków oraz na:

Pozdrawiam!

Gosia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: