Hiszpańska tortilla z chorizo i dymką

9 Lu

Cześć,

Hiszpańską torittlę (tortilla de patatas), czyli ziemniaczano-jajeczną zapiekankę z warzywami zazwyczaj przygotowuje się na patelni. Tym razem zapraszam na inną wersję, do zrobienia w paterze. Zapraszam Was na hiszpańską tortillę z chorizo i dymką.

Hiszpańska_tortilla_z_chorizo_1

Składniki (jedna patera to 4 porcje obiadowe):

  • 700 gram ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 100 gram chorizo
  • 100 gram czarnych oliwek
  • 80 g żółtego sera
  • 6 jajek
  • 330 ml śmietanki 30% (1 opakowanie)
  • dymka ze szczypiorem
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Hiszpańska_tortilla_z_chorizo_2

Hiszpańska_tortilla_z_chorizo_3

Hiszpańska_tortilla_z_chorizo_4

Making-of:

  • Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w talarki o boku 3-4 milimetrów.
  • Cebule, szczypior, oliwki oraz paprykę drobno kroimy. Żółty ser ścieramy na tarce.
  • W posmarowanej oliwą z oliwek paterze układamy warstwy z ziemnianków. Pomiędzy warstwami kładziemy pokrojone w plastry chorizo, cebule, paprykę, szczypior  i oliwki. Pamiętajmy by zostawić odrobinę szczypioru na koniec.
  • Jajka wbijamy do miski. Roztrzepujemy. Dodajemy pieprz, sól, śmietanę oraz żółty ser. Mieszamy i zalewamy zapiekankę sosem. Paterę pod przykryciem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy w trybie góra-dół aż sos na wierzchu się zetnie i zarumieni. W moim przypadku wyszło około 40 minut.
  • Gotową zapiekankę posypujemy drobno pokrojonym szczypiorem.

Smacznego,

Gosia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: