Śniadaniowa pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami i pietruszką

Cześć,

Wyjątkowo przypadł nam do gustu przepis znaleziony na godnym polecenia blogu Jadłonomia. Zdrowa pasta do kanapek a do tego tak pyszna, że nawet nie trzeba dodawać więcej dodatków na kanapkę. Przed Wami śniadaniowa pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami i pietruszką.

Śniadaniowa_pasta_słonecznikowa_z_suszonymi_pomidorami_i_pietruszką1

Składniki (na miskę pasty jak na zdjęciu):

  • 200 g wyłuskanego słonecznika
  • 6 dużych, suszonych pomidorów w oliwie
  • Pęczek świeżej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki wody
  • Sól
  • Czarny pieprz.

Śniadaniowa_pasta_słonecznikowa_z_suszonymi_pomidorami_i_pietruszką2

Making-of:

  • Słonecznika wrzucamy do miski, zalewamy zimną wodą (tak, aby przykryć wszystkie nasionka i zostawić jeszcze z centymetr płynu) i zostawiamy na noc pod przykryciem. Na następny dzień odcedzamy i płuczemy.
  • Opłukany słonecznik blendujemy na jednolitą masę wraz z suszonymi pomidorami, sokiem z cytryny, drobno posiekaną pietruszką, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, wodą (4 łyżki), solą i pieprzem wedle uznania.
  • Masa powinna być w miarę jednolita i nieco zwarta. Możemy ją używać jako smarowidła do chleba lub jako zastępcę hummusu i podawać z kawałkami marchewek, selera i ogórkiem.

Smacznego!

Gosia i Przemek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s