Pieczone bataty z sosem z brokułami

Cześć,

Zapraszamy Was na wege obiad – mały misz-masz będący owocem nudy w czasie siedzenia w domowych pieleszach w czasach koronawirusa. Pieczone bataty z sosem z brokułami – bardzo aromatyczne i proste w przygotowaniu.

Pieczone_bataty_z_sosem_z_brokułami1

Składniki (na 2 porcje):

  • 3 średniej wielkości bataty
  • Kawałek masła
  • Sól (użyliśmy mieszankę z Gruzji, tzw. swańską sól)
  • 1/2 małego jogurtu naturalnego
  • 1/3 małego brokuła
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii (użyliśmy włoskiej)
  • Pieprz
  • Rzodkiewka i ogórek do dekoracji.

Pieczone_bataty_z_sosem_z_brokułami2

Pieczone_bataty_z_sosem_z_brokułami3

Making-of:

  • Bataty obieramy, przekrajamy na połówki. Smarujemy środek solą, kładziemy kawałek masła na niej i każdą połówkę batata zawijamy folią aluminiową (masłem do góry). Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 30 minut (termoobieg).
  • Brokuły kroimy na małe różyczki i wrzucamy do wrzącej wody na 1-1,5 minuty. Odcedzamy. Dodajemy do nich jogurt, sól oraz bazylię, ząbki czosnku przepuszczone przez praskę i blendujemy na gładką masę.
  • Bataty wyciągamy z folii i układamy na talerzu. Nakładamy na nie masę z brokułami. Na wierzchu dajemy pokrojoną w plastry rzodkiewkę i ogórek. Posypujemy pieprzem.

Smacznego!

Gosia i Przemek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s