Biszkopt podwójnie pistacjowy

Cześć,

Tym razem zapraszamy Was na biszkopt podwójnie pistacjowy – z orzechami w środku i na wierzchu. Lekko słodka kwintesencja pistacji.

Biszkopt_podwójnie_pistacjowy1

Biszkopt_podwójnie_pistacjowy2

Składniki (na formę 26cm):

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 220 gram wyłuskanych pistacji (w tym 40 gram na wierzch ciasta)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Skórka starta z jednej cytryny
  • Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 400 gram serka naturalnego Pilos
  • 4-5 płaskich łyżeczek cukru pudru do masy na wierzch.

Biszkopt_podwójnie_pistacjowy3

Making-of:

  • 140 gram pistacji mielimy. 40 gram drobno kroimy (aby ciasto miało chrupkie kawałki).
  • Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy powoli żółtka oraz cukier puder. Co chwilę ubijamy. Gdy masa będzie puszysta i jednorodna, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej, mielone i drobno pokrojone pistacje, skórkę oraz sok z cytryny i mieszamy całość łyżką.
  • Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni na termoobiegu (aż do suchego patyczka).
  • Aby przygotować masę, serek mieszamy z cukrem pudrem. Nakładamy na wystudzone ciasto. 40 gram pistacji drobno kroimy, a następnie nakładamy na wierzch ciasta.

Smacznego!

Gosia i Przemek

Dodaj komentarz