Cześć,
Tym razem zapraszamy Was na biszkopt podwójnie pistacjowy – z orzechami w środku i na wierzchu. Lekko słodka kwintesencja pistacji.
Składniki (na formę 26cm):
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 70 ml oleju rzepakowego
- 220 gram wyłuskanych pistacji (w tym 40 gram na wierzch ciasta)
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Skórka starta z jednej cytryny
- Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 400 gram serka naturalnego Pilos
- 4-5 płaskich łyżeczek cukru pudru do masy na wierzch.
Making-of:
- 140 gram pistacji mielimy. 40 gram drobno kroimy (aby ciasto miało chrupkie kawałki).
- Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy powoli żółtka oraz cukier puder. Co chwilę ubijamy. Gdy masa będzie puszysta i jednorodna, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej, mielone i drobno pokrojone pistacje, skórkę oraz sok z cytryny i mieszamy całość łyżką.
- Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni na termoobiegu (aż do suchego patyczka).
- Aby przygotować masę, serek mieszamy z cukrem pudrem. Nakładamy na wystudzone ciasto. 40 gram pistacji drobno kroimy, a następnie nakładamy na wierzch ciasta.
Smacznego!
Gosia i Przemek