Cześć,
Dziś postanowiłam ugotować pierwszy raz obiad z białych szparagów. Dotychczas do poniższego przepisu wykorzystywałam zielone szparagi, które oprócz takich zalet jak znacznie krótszy niż w przypadku białych czy fioletowych szparagów, czas gotowania i brak potrzeby obierania ich, cechują się bardzo świeżym i wyrazistym smakiem. Podczas gdy białe szparagi posiadają bardziej stonowany smak, momentami z lekką nutą goryczki.
A zatem, szparagi w sosie śmietanowym z boczkiem:
Wskazówki odnośnie białych szparagów:
- Białe szparagi w przeciwieństwie do zielonych, wymagają obrania. Na wstępie odcinamy grube końcówki (około 1 cm). Grubiej obieramy szerokie końce.Obieramy do momentu aż pozbędziemy się grubych włókien. Można się tu posłużyć testem paznokcia – jeśli możemy wbić w nie paznokieć, są one wystarczająco obrane.
- Ważne by były w kremowym kolorze. Unikajmy tych, o zielonych bądź też brunatnych plamach.
- Gotujemy je około 15 minut.
Składniki:
- pęczek szparagów (mogą być białe lub zielone),
- 300 ml śmietany 18%,
- 10 dag wędzonego boczku,
- makaron (polecam rurki – Pennette Rigate),
- 2 łyżeczki białego pieprzu,
Making-of:
- W przypadku białych szparagów, po obraniu związujemy je nitką i wrzucamy do wrzątku (w garnku ma być tylko 2-3 cm wody a szparagi cały czas muszą stać), podgotowujemy je około 10-15 minut. W przypadku zielonych szparagów: robimy wszystko tak samo, z tym, że odcinamy główki przed wrzuceniem do wrzątku i podgotowujemy je 3-4 minuty. Jeśli nie dysponujemy wysokim garnkiem, szparagi przed gotowaniem można przeciąć na pół.
- Na patelni podsmażamy pokrojony w paseczki lub kostkę boczek.
- Do boczku dodajemy śmietanę, pieprz i ugotowane (odcedzone) szparagi (możemy je uprzednio pokroić na drobniejsze kawałki). W przypadku zielonych szparagów, dorzucamy odcięte uprzednio główki.
- Całość gotujemy aż szparagi będą miękkie. Podajemy je na makaronie.
Smacznego!:)
Heya! I’m at work browsing your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the excellent work!
pyszne:) zamiast boczku uzylam szynki i dodałam 2 zabki czosnku i galke muszkatalowa i wyszlo rewelacyjne, polecam:)
z chęcią wypróbuje następnym razem:) jeszcze powinnam gdzieś znaleźć w Krakowie ostatnie białe szparagi:)