Szparagi w sosie śmietanowym z boczkiem

12 Maj

Cześć,

Dziś postanowiłam ugotować pierwszy raz obiad z białych szparagów. Dotychczas do poniższego przepisu wykorzystywałam zielone szparagi, które oprócz takich zalet jak znacznie krótszy niż w przypadku białych czy fioletowych szparagów, czas gotowania i brak potrzeby obierania ich, cechują się bardzo świeżym i wyrazistym smakiem. Podczas gdy białe szparagi posiadają bardziej stonowany smak, momentami z lekką nutą goryczki.

A zatem, szparagi w sosie śmietanowym z boczkiem:

Wskazówki odnośnie białych szparagów:

  • Białe szparagi w przeciwieństwie do zielonych, wymagają obrania. Na wstępie odcinamy grube końcówki (około 1 cm). Grubiej obieramy szerokie końce.Obieramy do momentu aż pozbędziemy się grubych włókien. Można się tu posłużyć testem paznokcia – jeśli możemy wbić w nie paznokieć, są one wystarczająco obrane.
  • Ważne by były w kremowym kolorze. Unikajmy tych, o zielonych bądź też brunatnych plamach.
  • Gotujemy je około 15 minut.

Składniki:

  • pęczek szparagów (mogą być białe lub zielone),
  • 300 ml śmietany 18%,
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • makaron (polecam rurki – Pennette Rigate),
  • 2 łyżeczki białego pieprzu,

Making-of:

  • W przypadku białych szparagów, po obraniu związujemy je nitką i wrzucamy do wrzątku (w garnku ma być tylko 2-3 cm wody a szparagi cały czas muszą stać), podgotowujemy je około 10-15 minut. W przypadku zielonych szparagów: robimy wszystko tak samo, z tym, że odcinamy główki przed wrzuceniem do wrzątku i podgotowujemy je 3-4 minuty. Jeśli nie dysponujemy wysokim garnkiem, szparagi przed gotowaniem można przeciąć na pół.
  • Na patelni podsmażamy pokrojony w paseczki lub kostkę boczek.
  • Do boczku dodajemy śmietanę, pieprz i ugotowane (odcedzone) szparagi (możemy je uprzednio pokroić na drobniejsze kawałki). W przypadku zielonych szparagów, dorzucamy odcięte uprzednio główki.
  • Całość gotujemy aż szparagi będą miękkie. Podajemy je na makaronie.

Smacznego!:)

Reklamy

Komentarze 3 to “Szparagi w sosie śmietanowym z boczkiem”

  1. Marco 10 kwietnia 2013 @ 03:43 #

    Heya! I’m at work browsing your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the excellent work!

  2. ilona 26 czerwca 2012 @ 14:42 #

    pyszne:) zamiast boczku uzylam szynki i dodałam 2 zabki czosnku i galke muszkatalowa i wyszlo rewelacyjne, polecam:)

    • krakowgotuje 26 czerwca 2012 @ 17:54 #

      z chęcią wypróbuje następnym razem:) jeszcze powinnam gdzieś znaleźć w Krakowie ostatnie białe szparagi:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: