Cześć,
Pora na rozpoczęcie jednego z moich ulubionych okresów w roku – sezonu na szparagi. Tym razem w wariancie mięsnym. Zapraszam na białe szparagi zapiekane z boczkiem!
Składniki:
- pęczek białych szparagów,
- 10 dag masła,
- 200 gram boczku w plastrach,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta cukru kryształu,
- szczypta soli.
Making-of:
- Dno szklanej patery smarujemy masłem. Pozostałą część masła gotujemy na średnim ogniu aż do rozpuszczenia.
- Plastry boczku kroimy na mniejsze kawałki. Owijamy nimi obrane i umyte szparagi. Następnie układamy je jeden obok drugiego w paterze.
- Czosnek kroimy w paski i dodajemy do patery. Szparagi posypujemy szczyptą cukru i szczyptą soli. Całość polewamy roztopionym masłem.
- Pieczemy bez przykrycia w temperaturze 200 stopni około 30 minut (aż boczek się zapiecze).
Smacznego 🙂