Sezon na szparagi rozpoczęty! Białe szparagi zapiekane z boczkiem

Cześć,

Pora na rozpoczęcie jednego z moich ulubionych okresów w roku – sezonu na szparagi. Tym razem w wariancie mięsnym. Zapraszam na białe szparagi zapiekane z boczkiem!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki:

  • pęczek białych szparagów,
  • 10 dag masła,
  • 200 gram boczku w plastrach,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta cukru kryształu,
  • szczypta soli.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Making-of:

  • Dno szklanej patery smarujemy masłem. Pozostałą część masła gotujemy na średnim ogniu aż do rozpuszczenia.
  • Plastry boczku kroimy na mniejsze kawałki. Owijamy nimi obrane i umyte szparagi. Następnie układamy je jeden obok drugiego w paterze.
  • Czosnek kroimy w paski i dodajemy do patery. Szparagi posypujemy szczyptą cukru i szczyptą soli. Całość polewamy roztopionym masłem.
  • Pieczemy bez przykrycia w temperaturze 200 stopni około 30 minut (aż boczek się zapiecze).

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz