Gotowi na smażone mleko? Leche Frita

Cześć,

Dziś nieco Hiszpanii, a mianowicie hiszpański deser Leche Frita potocznie nazywany smażonym mlekiem.

Jest to jeden z najpopularniejszych Hiszpańskich deserów. Jest lekki, tani, bogaty w magnez. Mi osobiście najbardziej smakuje na ciepło. Chrupka panierka, delikatne wnętrze momentami przypominające konsystencją ptasie mleczko i cynamonowa posypka w połączeniu z wysoką temperaturą stanowią świetny deser do kawy, szczególnie w deszczowy dzień:)

Składniki:

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3 szklanki pełnego mleka (3,2 %),
  • pół szklanki cukru,
  • 2 laski wanilii,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka drobnej bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypki,
  • cynamon,

Making-of:

  • Do garnuszka wsypujemy skrobię i dodajemy do niej szklankę mleka. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia mąki. Następnie wlewamy pozostałe 2 szklanki mleka oraz wsypujemy cukier.
  • Z lasek wanilii wydłubujemy nasionka i dodajemy je do mleka. Uwaga! Z pustych lasek, jakie nam zostaną, możemy zrobić ekstrakt waniliowy.
  • Całość gotujemy cały czas mieszając. Po zagotowaniu, gotujemy jeszcze 1-2 minuty energicznie mieszając do otrzymania gęstego budyniu.
  • Żaroodporne bądź ceramiczne naczynie najlepiej w kształcie kwadratu o boku około 21 cm (ja użyłam blaszki do keksu), smarujemy cienką warstwą oleju. Po czym wypełniamy je gorącym budyniem, który szczelnie przykrywamy folią spożywczą tak, by nie powstał kożuch. Po ostygnięciu naczynie chowamy na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki.
  • Na następny dzień, wyjmujemy naczynie i cienkim nożem kroimy budyń wzdłuż ścianek. Po czym odwracamy naczynie kładąc budyń na desce i kroimy go w sześciany o boku około 2 cm.
  • Na patelnię nalewamy około pół centymetra oleju. Każdą kostkę budyniu najpierw obtaczamy w roztrzepanych uprzednio jajkach, potem obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na gorący olej. Smażymy do uzyskania brązowego koloru z wszystkich stron. Po usmażeniu, odsączamy nadmiar oleju papierowymi ręcznikami.
  • Całość oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podajemy na ciepło lub schłodzone.
Inspirację do tego przepisu zaczerpnęłam z: foodnetwork.com

Smacznego:)

Dodaj komentarz