Cześć,
Dziś zapraszam Was na danie, którego aromat zdecydowanie wpisze się w jesienne, ciemne wieczory i spokojne weekendowe gotowanie. W porównaniu do większości przepisów na mięso z jelenia, tym razem zamiast marynowania mięsa przez kilkanaście-kilkadziesiąt godzin, danie wymaga tylko trzygodzinnego duszenia, aż do zmięknięcia. Zapraszam Was na jesienny, aromatyczny gulasz z jelenia.
Składniki:
- 1 opakowanie mięsa z jelenia na gulasz (300-400 gram),
- 1 szklanka czerwonego wina, najlepiej wytrawnego,
- odrobina oleju do smażenia,
- 2 duże ząbki czosnku,
- jedna cebula,
- 1 szklanka bulionu,
- 1 łyczeczka estragonu,
- 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku,
- 1/2 płaskiej łyżeczki rozmarynu,
- pieprz,
- sól,
- dwie garście groszku cukrowego.
Making-off:
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone w kostkę mięso i podsmażamy. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Podsmażamy co chwilę mieszając.
- Do mięsa dodajemy wino oraz bulion. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 godziny aż do zmięknięcia mięsa. Po godzinie gulasz doprawiamy.
- Gdy mięso będzie miękkie a gulasz gęsty, dodajemy pokrojony w kawałki groszek cukrowy. Gulasz z groszkiem gotujemy 2-3 minuty, co chwilę mieszając.
- Gulasz można podać z kaszą kuskus i domowymi ogórkami kiszonymi.
Smacznego!
Gosia