Jesienny, aromatyczny gulasz z jelenia

Cześć,

Dziś zapraszam Was na danie, którego aromat zdecydowanie wpisze się w jesienne, ciemne wieczory i spokojne weekendowe gotowanie. W porównaniu do większości przepisów na mięso z jelenia, tym razem zamiast marynowania mięsa przez kilkanaście-kilkadziesiąt godzin, danie wymaga tylko trzygodzinnego duszenia, aż do zmięknięcia. Zapraszam Was na jesienny, aromatyczny gulasz z jelenia.

IMG_8569

Składniki:

  • 1 opakowanie mięsa z jelenia na gulasz (300-400 gram),
  • 1 szklanka czerwonego wina, najlepiej wytrawnego,
  • odrobina oleju do smażenia,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • jedna cebula,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1 łyczeczka estragonu,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki rozmarynu,
  • pieprz,
  • sól,
  • dwie garście groszku cukrowego.

IMG_8552

Making-off:

  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone w kostkę mięso i podsmażamy. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Podsmażamy co chwilę mieszając.
  • Do mięsa dodajemy wino oraz bulion. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 godziny aż do zmięknięcia mięsa. Po godzinie gulasz doprawiamy.
  • Gdy mięso będzie miękkie a gulasz gęsty, dodajemy pokrojony w kawałki groszek cukrowy. Gulasz z groszkiem gotujemy 2-3 minuty, co chwilę mieszając.
  • Gulasz można podać z kaszą kuskus i domowymi ogórkami kiszonymi.

Smacznego!

Gosia

Dodaj komentarz