Cześć,
Tym razem zapraszam na efekty leniwego, weekendowego gotowania. Mięsko, gęsty gulasz, soczysta dynia, przyprawy. Zapraszam na aromatyczny gulasz z dynią, do podawania z ryżem lub kaszą kuskus.
Składniki (na 4 porcje):
- 500 gram wołowiny na gulasz,
- 3 łyżeczki ostrej wędzonej papryki,
- sól, pieprz,
- 1/2 łyżeczki przyprawy Tandoori Masala,
- kilka liści laurowych,
- 2 łyżki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 2 średnie marchewki,
- 500 gram dyni hokkaido,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- pół łyżeczki majeranku,
- szczypta imbiru,
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki,
- Jogurt grecki lub śmietana.
Making-off:
- Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy przyprawami (ostra wędzona papryka, Tandoori Masala, pieprz, sól). Wkładamy w misce, pod przykryciem, do lodówki na przynajmniej 30 minut.
- Olej podgrzewamy na patelni, dodajemy zamarynowane mięso (po usunięciu liści laurowych). Podsmażamy cały czas mieszając. Dolewamy odrobinę wody. Chwilę gotujemy a następnie część wywaru odlewamy do miski.
- Dorzucamy drobno krojony czosnek i cebule. Smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w półkola marchewkę, pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory z puszki. Gotujemy aż do zgęstnienia sosu.
- Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, majerankiem, imbirem oraz pietruszką.
- Dodajemy odrobinę jogurtu greckiego (1-2 łyżki) lub śmietany zmieszaną z odlanym wywarem.
- Po uzyskaniu preferowanej gęstości, gulasz podajemy z ryżem lub kaszą kuskus.
Smacznego!
Gosia
ciekawy przepis 🙂