Aromatyczny gulasz z dynią

Cześć,

Tym razem zapraszam na efekty leniwego, weekendowego gotowania. Mięsko, gęsty gulasz, soczysta dynia, przyprawy. Zapraszam na aromatyczny gulasz z dynią, do podawania z ryżem lub kaszą kuskus.

IMG_8495

IMG_8491

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 gram wołowiny na gulasz,
  • 3 łyżeczki ostrej wędzonej papryki,
  • sól, pieprz,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy Tandoori Masala,
  • kilka liści laurowych,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 2 średnie marchewki,
  • 500 gram dyni hokkaido,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • szczypta imbiru,
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki,
  • Jogurt grecki lub śmietana.

IMG_8507

Making-off:

  • Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy przyprawami (ostra wędzona papryka, Tandoori Masala, pieprz, sól). Wkładamy w misce, pod przykryciem, do lodówki na przynajmniej 30 minut.
  • Olej podgrzewamy na patelni, dodajemy zamarynowane mięso (po usunięciu liści laurowych). Podsmażamy cały czas mieszając. Dolewamy odrobinę wody. Chwilę gotujemy a następnie część wywaru odlewamy do miski.
  • Dorzucamy drobno krojony czosnek i cebule. Smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w półkola marchewkę, pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory z puszki. Gotujemy aż do zgęstnienia sosu.
  • Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, majerankiem, imbirem oraz pietruszką.
  • Dodajemy odrobinę jogurtu greckiego (1-2 łyżki) lub śmietany zmieszaną z odlanym wywarem.
  • Po uzyskaniu preferowanej gęstości, gulasz podajemy z ryżem lub kaszą kuskus.

Smacznego!

Gosia

Jedna uwaga do wpisu “Aromatyczny gulasz z dynią

Dodaj komentarz