Cześć,
Tym razem makaron w delikatnym i zdrowym wydaniu – danie do zrobienia w około 20 minut. Zapraszam Was na makaron z roszpunką i pomidorkami koktajlowymi.
Składniki (na 1 porcję):
- 2 garście makaronu penne,
- 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej (lub parmeńskiej),
- garść liści roszpunki,
- około 40 gram serka topionego,
- 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich (albo po pół łyżeczki majeranku, bazylii i oregano),
- 5 pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżka domowej pikantnej oliwy (przepis znajdziecie tutaj).
Making-of:
- Makaron gotujemy al dente. Po czym wylewamy wodę, dodajemy oliwę i serek topiony. Energicznie mieszamy aż serek się rozpuści (uważamy aby serek nie przywarł). Dodajemy zioła i pokrojoną w plastry szynkę.
- Mieszamy jeszcze około 2 minuty, po czym przekładamy na talerz. Dodajemy liście roszpunki i pokrojone w ćwiartkę pomidorki. Mieszamy i voilà.
Pozdrawiam:)
wygląda naprawdę smacznie, jutro spróbuję przyrządzić
polecam, to dobra bomba witaminowa w sam raz w sezonie grypowym 🙂