Pasteis de Bacalhau czyli pora na dorsza po portugalsku

Cześć,

Pora na kolejną propozycję obiadową. Tym razem po portugalsku z małym polskim akcentem w postaci kiszonych ogórków. Bacalhau to po portugalsku solony, suszony dorsz – stały element kuchni Portugalii. Zapraszam Was na moją wersję Pasteis de Bacalhau – portugalskich krokietów ziemniaczanych z dorszem.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki:

  • 80 dkg ziemniaków,
  • 50 dkg filetów z dorsza,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 3 szczypty pieprzu,
  • pęczek natki pietruszki,
  • opakowanie zielonych oliwek faszerowanych papryką.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMaking-of:

  • Filety z dorsza gotujemy w niewielkiej ilości wody (około 15 minut). Ziemniaki gotujemy a następnie tłuczemy na gładką masę.
  • Ugotowanego dorsza drobno kroimy. Dodajemy go do ziemniaków. Całość mieszamy. Dodajemy jajka, drobno pokrojoną natkę pietruszki, sól, pieprz i drobno pokrojone oliwki. Całość ponownie mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Formujemy placki i smażymy aż się zarumienią z obu stron.
  • Możemy podawać z kiszonym ogórkiem i śmietaną (albo bardziej dietetycznie – z jogurtem naturalnym).

Smacznego:)

Dodaj komentarz