Cześć,
Pora na kolejną propozycję obiadową. Tym razem po portugalsku z małym polskim akcentem w postaci kiszonych ogórków. Bacalhau to po portugalsku solony, suszony dorsz – stały element kuchni Portugalii. Zapraszam Was na moją wersję Pasteis de Bacalhau – portugalskich krokietów ziemniaczanych z dorszem.
Składniki:
- 80 dkg ziemniaków,
- 50 dkg filetów z dorsza,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 3 szczypty pieprzu,
- pęczek natki pietruszki,
- opakowanie zielonych oliwek faszerowanych papryką.
- Filety z dorsza gotujemy w niewielkiej ilości wody (około 15 minut). Ziemniaki gotujemy a następnie tłuczemy na gładką masę.
- Ugotowanego dorsza drobno kroimy. Dodajemy go do ziemniaków. Całość mieszamy. Dodajemy jajka, drobno pokrojoną natkę pietruszki, sól, pieprz i drobno pokrojone oliwki. Całość ponownie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Formujemy placki i smażymy aż się zarumienią z obu stron.
- Możemy podawać z kiszonym ogórkiem i śmietaną (albo bardziej dietetycznie – z jogurtem naturalnym).
Smacznego:)