Wegańskie muffinki z jagodami i białą porzeczką

Cześć,

Zapraszamy Was na szybkie i pysznie migdałowe wegańskie muffinki z jagodami i białą porzeczką.

Wegańskie_muffinki_z_jagodami_i_białą_porzeczką1

Składniki (na 14 muffinek):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 mała torebka cukru wanilinowego
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • Kilka kropel olejku waniliowego
  • Szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki napoju migdałowego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 150 gram jagód
  • 150 gram białej porzeczki.

Wegańskie_muffinki_z_jagodami_i_białą_porzeczką2

Making-of:

  • Porzeczki i jagody myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem kuchennym.
  • W jednej misce przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier puder oraz cukier wanilinowy.
  • Do drugiej miski wlewamy napój migdałowy, ocet jabłkowy, olej oraz olejek waniliowy. Roztrzepujemy rózgą.
  • Do pierwszej miski dodajemy jagody oraz porzeczki i delikatnie mieszamy łyżką aż wszystkie będą obtoczone w mące. Następnie dodajemy mokrą mieszankę i ponownie mieszamy.
  • Masę przelewamy do foremek na muffinki (użyliśmy silikonowych) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy na termoobiegu przez około 20 minut (aż do zarumienienia).

Smacznego!

Gosia i Przemek

6 uwag do wpisu “Wegańskie muffinki z jagodami i białą porzeczką

  1. Bardzo fajny przepis. Szukałam właśnie fajnego przepisu na dobre wegańskie muffinki z jakimiś owocami. Myślisz, że mogę wykorzystać mrożone owoce, które mam zapakowane w woreczkach strunowych do pakowania? Pozdrawiam! 😀

  2. Super przepis, w weekend go wykorzystam. Odkąd mam nową kuchnię, w której zadbałam o każdy element, nawet o perfekcyjne dozowniki to ciągle przyrządzam nowe rzeczy, ostatnio pierwszy raz w życiu upiekłam bezę.

Dodaj komentarz