Cześć,
Zapraszamy Was na szybkie i pysznie migdałowe wegańskie muffinki z jagodami i białą porzeczką.
Składniki (na 14 muffinek):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 mała torebka cukru wanilinowego
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- Kilka kropel olejku waniliowego
- Szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki napoju migdałowego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 150 gram jagód
- 150 gram białej porzeczki.
Making-of:
- Porzeczki i jagody myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem kuchennym.
- W jednej misce przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier puder oraz cukier wanilinowy.
- Do drugiej miski wlewamy napój migdałowy, ocet jabłkowy, olej oraz olejek waniliowy. Roztrzepujemy rózgą.
- Do pierwszej miski dodajemy jagody oraz porzeczki i delikatnie mieszamy łyżką aż wszystkie będą obtoczone w mące. Następnie dodajemy mokrą mieszankę i ponownie mieszamy.
- Masę przelewamy do foremek na muffinki (użyliśmy silikonowych) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy na termoobiegu przez około 20 minut (aż do zarumienienia).
Smacznego!
Gosia i Przemek
Moje 2 ulubione rzeczy, babeczki i jagody. Na pewno spróbuję!
Bardzo fajny przepis. Szukałam właśnie fajnego przepisu na dobre wegańskie muffinki z jakimiś owocami. Myślisz, że mogę wykorzystać mrożone owoce, które mam zapakowane w woreczkach strunowych do pakowania? Pozdrawiam! 😀
Myślę, że jak najbardziej 🙂 Tylko dobrze by było je odsączyć na sitku. Jeśli będzie zbyt dużo płynu, może wyjść zakalec.
Super przepis, w weekend go wykorzystam. Odkąd mam nową kuchnię, w której zadbałam o każdy element, nawet o perfekcyjne dozowniki to ciągle przyrządzam nowe rzeczy, ostatnio pierwszy raz w życiu upiekłam bezę.
Wygląda super ale wątpie że uda mi się coś takiego ugotować ;(
Na pewno spróbuje w domu 😉