Ciasto dyniowe, które znika w 2 minuty:)

Cześć,

Dziś przepis na ciasto dyniowe, które posmakuje każdemu, nawet najwybredniejszemu:) Idealny przepis na Halloween (w moim przypadku akuratnie nieco spóźnione:))

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży instant,
  • 1/2 szklanki cukru kryształu,
  • szczypta soli,
  • 4 kopiaste łyżki gęstego purée z dyni (making-of poniżej),
  • 1 szklanka mleka,
  • 90 ml oliwy z oliwek extra virgin,
  • 1/4 szklanki wyłuskanych pestek dyni.

Jak przygotować purée z dyni?

  1. Dynię kroimy na duże kawałki razem ze skorupą.
  2. Odrzucam środek z pestkami i pozostawiam sam twardy miąższ wraz ze skorupą.
  3. Kawałki dyni owijamy folią aluminiową, układamy na blaszce do pieczenia a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do miękkości, przez około 1 godzinę.
  4. Zdejmujemy folię z dyni, aby miąższ odparował.
  5. Po wystudzeniu wybieramy miąższ ze skorupy, zawijamy go w ściereczkę i mocno wyciskamy sok.
  6. Odsączony miąższ miksujemy blenderem na purée. Ważne by dokładnie odsączyć dynię inaczej może pojawić się zakalec w cieście.

Ciasto –  making-of:

  • Do kubka wrzucamy skruszone drożdże, 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka. Mieszamy, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut aby wyrosło.
  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy roztwór drożdży, cukier, sól, purée z dyni i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto, a gdy pojawią się pęcherzyki, dodajemy podgrzaną oliwę (do około 30 ºC) oraz pestki dyni. Wyrabiamy przez około 15 minut aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Jeśli będzie rzadkie, dodajemy więcej mąki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy do okrągłej formy wysmarowanej oliwą z oliwek i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia, na jakieś 1/2 godziny. Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 175 ºC. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch ciasta się za bardzo zarumieni, kładziemy na nim kawałek folii aluminiowej. Wyjmujemy je z formy i kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Smacznego:)

Dodaj komentarz