Drożdżowe bułeczki z masełkiem ziołowo-czosnkowym

Cześć,

W ramach walki z jesiennym chłodem dzień proponuję rozpocząć od drożdżowych bułeczek z masełkiem ziołowo-czosnkowym.

IMG_1804

IMG_1797

Składniki na ciasto (8 drożdżówek):

  • 115 ml letniego mleka (użyłam 2%-wego),
  • 1 łyżka cukru kryształu,
  • 20 gram świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • 235 gram mąki pszennej,
  • 15 gram miękkiego masła,
  • 1 jajko.

Składniki na nadzienie:

  • 4 duże ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę do czosnku lub drobno pokrojone),
  • 50 gram miękkiego masła,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii.

IMG_1806

Making-of:

  • Letnie mleko mieszamy z cukrem. Dodajemy drożdże, mieszamy aż do ich rozpuszczenia a następnie rozczyn zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut.
  • Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy jajko, masło i rozczyn drożdży i zagniatamy masę na gładkie ciasto. Następnie zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
  • Przygotowujemy nadzienie: w misce mieszamy masło, czosnek i przyprawy aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Z ciasta formujemy 8 kulek. Kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej robimy wgłębienie, w które nakładamy nadzienie. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni (aż do zarumienienia).

Smacznego! 🙂
Gosia

Dodaj komentarz