Cześć,
W ramach walki z jesiennym chłodem dzień proponuję rozpocząć od drożdżowych bułeczek z masełkiem ziołowo-czosnkowym.
Składniki na ciasto (8 drożdżówek):
- 115 ml letniego mleka (użyłam 2%-wego),
- 1 łyżka cukru kryształu,
- 20 gram świeżych drożdży,
- szczypta soli,
- 235 gram mąki pszennej,
- 15 gram miękkiego masła,
- 1 jajko.
Składniki na nadzienie:
- 4 duże ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę do czosnku lub drobno pokrojone),
- 50 gram miękkiego masła,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii.
Making-of:
- Letnie mleko mieszamy z cukrem. Dodajemy drożdże, mieszamy aż do ich rozpuszczenia a następnie rozczyn zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut.
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy jajko, masło i rozczyn drożdży i zagniatamy masę na gładkie ciasto. Następnie zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
- Przygotowujemy nadzienie: w misce mieszamy masło, czosnek i przyprawy aż do uzyskania jednolitej masy.
- Z ciasta formujemy 8 kulek. Kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej robimy wgłębienie, w które nakładamy nadzienie. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni (aż do zarumienienia).
Smacznego! 🙂
Gosia