Cześć,
Kolejna opcja śniadaniowa – tym razem z dodatkiem owoców, bakalii i cynamonu. Zapraszam na śniadaniowe żytnie muffinki z malinami.
Składniki (na 9 muffinek):
- 1 szklanka mąki żytniej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1/4 szklanki oleju,
- garść jagód goji,
- garść pestek dyni,
- 2 jajka,
- 1 małe opakowanie malin.
Making-of:
- Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem, cynamonem i bakaliami.
- W drugiej misce roztrzepujemy żółtka. Następnie dodajemy do nich mleko i olej. Po wstępnym wymieszaniu, wlewamy płyn do miski z mąką. Po czym całość ponownie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
- Białka ubijamy na sztywno. Ubitą pianę dodajemy do masy i mieszamy aż białka nie będą widoczne.
- Do foremek na muffinki nakładamy warstwami: łyżkę masy, kilka malin, łyżkę masy i kilka malin na wierzch. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez okło 30 minut.
Smacznego! 🙂