Śniadaniowe żytnie muffinki z malinami

Cześć,

Kolejna opcja śniadaniowa – tym razem z dodatkiem owoców, bakalii i cynamonu. Zapraszam na śniadaniowe żytnie muffinki z malinami.

IMG_2531

Składniki (na 9 muffinek):

  • 1 szklanka mąki żytniej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • garść jagód goji,
  • garść pestek dyni,
  • 2 jajka,
  • 1 małe opakowanie malin.

IMG_2525

Making-of:

  • Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem, cynamonem i bakaliami.
  • W drugiej misce roztrzepujemy żółtka. Następnie dodajemy do nich mleko i olej. Po wstępnym wymieszaniu, wlewamy płyn do miski z mąką. Po czym całość ponownie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Białka ubijamy na sztywno. Ubitą pianę dodajemy do masy i mieszamy aż białka nie będą widoczne.
  • Do foremek na muffinki nakładamy warstwami: łyżkę masy, kilka malin, łyżkę masy i kilka malin na wierzch. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez okło 30 minut.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz