Cześć,
Dziś zapraszam na kolejny efekt nocnego gotowania – propozycję na lekką kolację albo śniadanie na słodko. Inspirację zaczerpnęłam z bloga Healthy Plate, mojego ostatniego odkrycia. Zapraszam Was na czekoladowo-cynamonowe naleśniki z serkiem i pomarańczą.
Składniki (na ok. 10 naleśników, porcja dla 2 osób):
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka (użyłam 0,5%-wego),
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 3 płaskie łyżki kakao,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 pomarańcz,
- 1-2 łyżki serka naturalnego (zamiennie jogurt naturalny typu greckiego lub miód),
- opcjonalnie posypka czekoladowa.
Making-of:
- Mąkę, kakao, cynamon, jajka oraz mleko miksujemy na jednolitą masę.
- Dodajemy wodę i oliwę. Mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Odstawiamy na ok. 15 minut.
- Smażymy z jednej strony ok. 1-2 minuty na średnim ogniu.
- Naleśniki dekorujemy serkiem, pokrojoną w kawałki pomarańczą oraz posypką czekoladową. Serek można też zastąpić jogurtem naturalnym typu greckiego lub miodem (to mój ulubiony wariant na słodkie śniadanie).
Smacznego!
Gosia
Świetne, chociaż ja wolę bez owoców
Wyglądają cudownie 🙂