Witaj jesień! Pora na domową nutellę

7 Wrz

Cześć,

Wraz z pierwszymi jesiennymi liśćmi coraz bardziej zbliżającą się wizją porannych ciemnych poranków i chłodnych wieczorów przy gorącej herbacie, wzięłam się za uzupełnianie jesiennej spiżarni. Dziś pomysł na zdrowszy wariant ulubionego śniadania na jesienną chandrę. Zapraszam na domową nutellę.

thumb_img_4430_1024

Przepis zaczerpnęłam z bloga Kasi pt. Słodkie fantazje, polecam.

Składniki (na 4 mini słoiczki lub niecałe 2 200-ml słoiczki):

  • 300 gram orzechów laskowych w łupkach (lub 200 gram rozłupanych orzechów),
  • 5 łyżek kakao,
  • 4 duże łyżki miodu (użyłam lipowego),
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3 i 1/2 łyżki oleju kokosowego.

thumb_img_4428_1024

Making-of:

  • Orzechy rozłupujemy. Wrzucamy je na patelnię i podprażamy na średnim ogniu aż się lekko przypieką i skórka zacznie schodzić. Następnie wysypujemy je na suchą ścierkę i pocierając mocno dłonią, ściągamy resztę skórki.
  • Mleko zagotowujemy i przestudzamy. Podobnie z olejem kokosowym, gotujemy aż będzie jednorodny i płynny a następnie przestudzamy.
  • Orzechy można zmielić standardową maszynką do mielenia lub blenderem o dużej mocy. Im bliżej będziemy konsystencji pyłu, tym lepiej. Tym mniej będzie czuć fakturę orzechów w kremie.
  • Do zmielonych orzechów dodajemy mleko, olej, kakao i miód. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.

Smacznego! 🙂
Gosia

Reklamy

Komentarze 2 to “Witaj jesień! Pora na domową nutellę”

  1. beforeankadies 10 października 2016 @ 20:13 #

    Pycha! 😀

  2. Sarna 8 września 2016 @ 08:07 #

    uwielbiam takie słodkie kremy, najczęściej wyjadam po prostu ze słoika, pycha 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: