Witaj jesień! Pora na domową nutellę

Cześć,

Wraz z pierwszymi jesiennymi liśćmi coraz bardziej zbliżającą się wizją porannych ciemnych poranków i chłodnych wieczorów przy gorącej herbacie, wzięłam się za uzupełnianie jesiennej spiżarni. Dziś pomysł na zdrowszy wariant ulubionego śniadania na jesienną chandrę. Zapraszam na domową nutellę.

thumb_img_4430_1024

Przepis zaczerpnęłam z bloga Kasi pt. Słodkie fantazje, polecam.

Składniki (na 4 mini słoiczki lub niecałe 2 200-ml słoiczki):

  • 300 gram orzechów laskowych w łupkach (lub 200 gram rozłupanych orzechów),
  • 5 łyżek kakao,
  • 4 duże łyżki miodu (użyłam lipowego),
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3 i 1/2 łyżki oleju kokosowego.

thumb_img_4428_1024

Making-of:

  • Orzechy rozłupujemy. Wrzucamy je na patelnię i podprażamy na średnim ogniu aż się lekko przypieką i skórka zacznie schodzić. Następnie wysypujemy je na suchą ścierkę i pocierając mocno dłonią, ściągamy resztę skórki.
  • Mleko zagotowujemy i przestudzamy. Podobnie z olejem kokosowym, gotujemy aż będzie jednorodny i płynny a następnie przestudzamy.
  • Orzechy można zmielić standardową maszynką do mielenia lub blenderem o dużej mocy. Im bliżej będziemy konsystencji pyłu, tym lepiej. Tym mniej będzie czuć fakturę orzechów w kremie.
  • Do zmielonych orzechów dodajemy mleko, olej, kakao i miód. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.

Smacznego! 🙂
Gosia

2 uwagi do wpisu “Witaj jesień! Pora na domową nutellę

Dodaj komentarz