Jesień w klimacie Tajlandii – wizyta w Taj Kraków

Cześć,

Żółkniejące liście, ostatnie promienie letniego słońca i zbliżająca się wielkimi krokami jesienna słota zachęca do szukania miejsca, gdzie przeczekamy deszczowe dni i naładujemy akumulatory. Dlatego chciałabym Wam polecić Taj Kraków, lokal na ulicy Miodowej, którego oferta pozwoli walczyć z jesienną melancholią kolorami, smakami i przyprawami, które tworzą przytulny, ciepły klimat i pozwalają poczuć odrobinę egzotyki w centrum miasta.

IMG_7171

W Taj Kraków znajdziecie dania przygotowywane przez kucharzy z Tajlandii. Kuchnia ta smakuje papają, chili, kolendrą i mlekiem kokosowym.

IMG_7158

Kuchnia serwowana na krakowskim Kazimierzu jest też pełna zaskoczeń. Największym z nich było Sundried Pork czyli suszona karkówka marynowana w sezamie. Spełnienie mięsożerców i smak, dla którego warto wpaść do Taja choć na chwilę.

Kolejnym zaskoczeniem była Cynamonowa zupa z tofu, która świetnie sprawdzi się jako przystawka. Szczególnie powinna przypaść ona do gustu fanom korzennych smaków oraz smaków takich, jak anyż czy lukrecja. To smak, który trudno porównać do innych zup.

Ze smaków, które na długo zapadną w pamięć na pewno należy wymienić:

  • Wołowinę z warzywami z woka (papryka, marchew, pieczarki, cebula) w sosie z czarnego pieprzu
  • Krewetki, kalmary, mule i dorsz z woka z czerwoną pastą curry, mlekiem kokosowym, fasolką, pędami bambusa i liśćmi kaffiru
  • Sałatkę z mango i krewetkami, czerwoną cebulą, ogórkiem, miętą, pomidorkami koktajlowymi, orzechami ziemnymi i dressingiem chili na sałacie lodowej

Poniżej zamieszczam część z dań, które miałam okazję próbować.

IMG_7150

IMG_7163

IMG_7205

IMG_7199.jpg

IMG_7155

Do zdecydowanie mocnych stron lokalu należy podejście i doświadczenie właścicieli, którzy po sukcesie Hot Spoon w Łodzi stworzyli kuchnię prowadzoną przez zespół z Tajlandii i wetknęli nowe życie w starą krakowską kamienicę.

Wyobraź sobie chłodne, jesienne popołudnie i klimatyczną kamienicę, w której znajdziecie rośliny, drewniane stoły, kolorowe talerze i prace Mateusza Kołka, jednego z najzdolniejszych polskich ilustratorów a wszystko to okraszone wonią przypraw i aromatów Tajlandii.

Wszystkich, którzy zapomnieli już o egzotycznym urlopie albo wyciągają już ciepłe płaszcze i swetry z szafy, zapraszam na pozytywny zastrzyk energii i egzotyki na Miodowej. A tych złaknionych wiedzy na temat lokalu, odsyłam na jego stronę oraz profil na Facebooku.

Pozdrawiam!

Gosia

 

Jedna uwaga do wpisu “Jesień w klimacie Tajlandii – wizyta w Taj Kraków

Dodaj komentarz