Bezglutenowe ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami

Cześć,

Tym razem testowałam przepis z BBC Good Food. Zapraszam Was na szybkie i bezglutenowe ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami.

IMG_7817

IMG_7819

Składniki:

  • 85 gramów masła
  • 1/4 szklanki cukru kryształu
  • 85 gramów gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka Amaretto
  • 3 jajka
  • 85 gramów mielonych orzechów laskowych
  • 3 słodkie gruszki

IMG_7823

Making-of:

  • W metalowym rondelku nad garnkiem z gorącą, gotującą się wodą, roztapiamy czekoladę i masło. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy Amaretto i mieszamy jeszcze pół minuty. Odstawiamy masę do ostygnięcia.
  • Żółtka z cukrem roztrzepujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Białka ubijamy na sztywno.
  • Do czekoladowej masy dodajemy najpierw żółtka z cukrem a następnie mielone orzechy. Mieszamy. Następnie dodajemy po łyżce ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy obrane i pocięte na plasterki gruszki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut.

Smacznego!

Gosia

Jedna uwaga do wpisu “Bezglutenowe ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami

Dodaj komentarz