Cześć,
Tym razem testowałam przepis z BBC Good Food. Zapraszam Was na szybkie i bezglutenowe ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami.
Składniki:
- 85 gramów masła
- 1/4 szklanki cukru kryształu
- 85 gramów gorzkiej czekolady
- 1 łyżka Amaretto
- 3 jajka
- 85 gramów mielonych orzechów laskowych
- 3 słodkie gruszki
Making-of:
- W metalowym rondelku nad garnkiem z gorącą, gotującą się wodą, roztapiamy czekoladę i masło. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy Amaretto i mieszamy jeszcze pół minuty. Odstawiamy masę do ostygnięcia.
- Żółtka z cukrem roztrzepujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
- Białka ubijamy na sztywno.
- Do czekoladowej masy dodajemy najpierw żółtka z cukrem a następnie mielone orzechy. Mieszamy. Następnie dodajemy po łyżce ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy obrane i pocięte na plasterki gruszki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut.
Smacznego!
Gosia
Ciasto wygląda naprawdę pysznie! Muszę spróbować. Wszystkie składniki mam, tylko zaczynać piec!