Bezglutenowe ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami

7 Paźdź

Cześć,

Tym razem testowałam przepis z BBC Good Food. Zapraszam Was na szybkie i bezglutenowe ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami.

IMG_7817

IMG_7819

Składniki:

  • 85 gramów masła
  • 1/4 szklanki cukru kryształu
  • 85 gramów gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka Amaretto
  • 3 jajka
  • 85 gramów mielonych orzechów laskowych
  • 3 słodkie gruszki

IMG_7823

Making-of:

  • W metalowym rondelku nad garnkiem z gorącą, gotującą się wodą, roztapiamy czekoladę i masło. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy Amaretto i mieszamy jeszcze pół minuty. Odstawiamy masę do ostygnięcia.
  • Żółtka z cukrem roztrzepujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Białka ubijamy na sztywno.
  • Do czekoladowej masy dodajemy najpierw żółtka z cukrem a następnie mielone orzechy. Mieszamy. Następnie dodajemy po łyżce ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy obrane i pocięte na plasterki gruszki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut.

Smacznego!

Gosia

Reklamy

Jedna odpowiedź to “Bezglutenowe ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami”

  1. Dominika 10 października 2018 @ 06:19 #

    Ciasto wygląda naprawdę pysznie! Muszę spróbować. Wszystkie składniki mam, tylko zaczynać piec!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: