Słotom precz czyli marchewkowo-pomarańczowe muffinki z lukrem

29 Paźdź

Cześć,

Wczorajsze nocne pieczenie dedykowane jest jednej z inspiracji znalezionych na blogu Kwestia smaku. W ramach walki z szarugą za oknem i jesiennym przygnębieniem, zapraszam Was na marchewkowo-pomarańczowe muffinki z lukrem.

IMG_7992

Składniki (na 6 muffinek):

  • 2 średnie marchewki
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka kropel olejku waniliowego lub łyżka domowego ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • skórka starta z jednej pomarańczy

IMG_7978

Składniki na lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy

Składniki ma marchewkowe rurki:

  • 12 pasków z marchewki (wyciętych obieraczką do warzyw)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru kryształu

IMG_8001

IMG_7990

Making-off:

  • Obieramy marchewki. Odkrajamy obieraczką do warzyw 12 pasków na marchewkowe rurki. Resztę marchewek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Do startej marchewki dodajemy olej, skórkę startą z jednej pomarańczy, cukier puder, olejek waniliowy i jajka. Całość miksujemy aż do uzyskania w miarę jednorodnej masy.
  • W drugiej misce mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami (sól, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa). Dodajemy mieszankę do masy z marchewką. Łączymy składniki mieszając łyżką.
  • Przelewamy masę do foremek (do 3/4 ich wysokości) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem czy wnętrze muffinek jest już suche).
  • Po upieczeniu muffinki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
  • Przygotowujemy lukier mieszając sok z pomarańczy z cukrem pudrem aż do uzyskania jednolitej masy. Polewamy nim muffinki gdy tylko ostygną.
  • Aby przygotować marchewkowe rurki należy paski marchewki wrzucić do gotującej się wody z cukrem i gotować je na małym ogniu, bez przykrycia przez 15 minut, co pewien czas mieszając. Po czym rozkładamy paski na kracie i zostawiamy na około 15 minut. Następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy rurki (aby je uzyskać możemy paski owinąć wokół trzonka łyżki i delikatnie zsunąć). Pieczemy je około 30 minut w temperaturze 105 stopni. Ważne aby rurki nałożyć na świeży lukier tak, aby się lepiej trzymały.

Smacznego!

Gosia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: