Bezglutenowy pasztet wegetariański nie tylko od Święta

Cześć,

Tym razem gratka dla wegetarian oraz osób, które unikają glutenu. Pomimo bycia zdeklarowanym mięsożercą, polecam to danie szczególnie jako smaczną odmianę w mięsnej diecie. Zapraszam Was na bezglutenowy pasztet wegetariański.

Inspiracja zaczerpnięta z bloga Kwestia smaku.

bezglutenowy_pasztet_wegetariański_1

Składniki (na dwie małe formy keksowe):

  • 500 gram marchewki,
  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy,
  • 250 gram ciecierzycy z puszki,
  • 1 cebula,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 650 ml bulionu warzywnego.
  • 2 jajka,
  • łyżka startego imbiru,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki.
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • sól,
  • pieprz.

bezglutenowy_pasztet_wegetariański_2

Making-off:

  • Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie w garnku. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, imbir oraz pokrojoną w półksiężyce marchewkę. Smażymy około 3 minuty. Dolewamy 250 ml bulionu i gotujemy przez kwadrans.
  • Następnie dolewamy resztę bulionu. Dodajemy soczewicę, kaszę jaglaną, sól, pieprz, papryki, kurkumę. Gotujemy około 20 minut aż składniki będą miękkie.
  • Ciecierzycę odsączamy i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy wystudzoną mieszankę warzyw. Całość miksujemy blenderem.
  • W miseczce roztrzepujemy jajka. Dodajemy je do masy i łączymy razem mieszając łyżką. Masę przekładamy do foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Gosia

Dodaj komentarz