Bułeczki śniadaniowe z sezamem i czarnuszką

Cześć,

Tym razem śniadaniowo. A w zasadzie i śniadaniowo i poświątecznie. Bułeczki jako dodatek do sałatek, pasztecików, chrzanu i innych rarytasów, jakie pozostały ze Świąt. Zapraszam Was na bułeczki śniadaniowe z sezamem i czarnuszką.

bułki_śniadaniowe_z_sezamem_i_czarnuszką_1

Inspiracja zaczerpnięta z bloga Przepis na chleb.

bułki_śniadaniowe_z_sezamem_i_czarnuszką_2

Składniki:

  • 10 gram świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka cukru kryształu,
  • 4 łyżki letniej wody do rozczynu drożdży,
  • 200 gram mąki pszennej,
  • 30 gram mąki żytniej,
  • pare szczypt soli,
  • 2 łyżki oleju do ciasta + 1 łyżka oleju do nasmarowania miski,
  • 130 ml letniej wody,
  • czarnuszka,
  • sezam,
  • 1/3 szklanki mleka.

bułki_śniadaniowe_z_sezamem_i_czarnuszką_3

Making-off:

  • Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy cukier oraz 4 łyżki letniej wody i mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut.
  • Mąki przesiewamy z solą. Dodajemy olej oraz rozczyn drożdży. Dolewamy letnią wodę i zagniatamy ciasto. Następnie przekładamy je do nasmarowanej (łyżką oleju) miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na jedną godzinę aby wyrosło.
  • Dzielimy wyrośnięte ciasto na osiem części i formujemy z nich bułeczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i pozostawiamy je do wyrośnięcia na pół godziny.
  • Po wyrośnięciu, bułeczki smarujemy letnim mlekiem, nacinamy nożem i posypujemy czarnuszką oraz sezanem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni w trybie „góra-dół” przez 30 minut.

Smacznego!

Gosia

Dodaj komentarz