Owsiane muffinki śniadaniowe z bakaliami

Cześć,

Ostatnio znalazłam świetny przepis na muffinki idealne na początek dnia, drugie śniadanie czy też przekąskę po obiedzie. Świetnie smakują posmarowane dżemem lub powidłami – szczególnie ze śliwek. Zapraszam Was na owsiane muffinki śniadaniowe z bakaliami.

thumb_img_4499_1024

Przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów lifestyle’owych – Design Your Life.

Składniki (na 12 babeczek):

  • 1 i 1/2 szklanki maślanki,
  • 3/4 szklanki płatków owsianych,
  • 1 i 1/4 szklanki pełnoziarnistej mąki,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • dwie szczypty soli,
  • garść posiekanych orzechów włoskich,
  • 4 łyżki pestek dyni,
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika,
  • 1/4 szklanki cukru kryształu,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 duże jajko, ubite,
  • kilka kropel olejku do ciast (np. waniliowego, ja użyłam pomarańczowego).

zrzut-ekranu-2016-10-04-o-19-18-11

Making-of:

  • W misce mieszamy maślankę z płatkami owsianymi i zostawiamy na 30 minut aby płatki nasiąknęły.
  • W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i bakalie.
  • W trzeciej misce mieszamy cukry, olej, ubite jajko i olejek. Mieszamy i dodajemy mieszaninę do miski z płatkami. Ponownie mieszamy.
  • Łączymy mieszankę z płatkami z mieszanką z mąką. Mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników.
  •  Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut, aż muffinki się zarumienią.

Smacznego!

Gosia

Dodaj komentarz