Ciasto marchewkowe z bakaliami, które zadowoli każdego

13 Gru

Cześć,

Święta kojarzą mi się z bakaliami. Orzechami włoskimi, wiórkami kokosowymi oraz skórką z pomarańczy. Czując powoli klimat Świąt postanowiłam wypróbować przepis na ciasto, który znalazłam na blogu Kwestia smaku.

thumb_img_5277_1024

Bakalie, wilgotne ciasto, słodka polewa – to zdecydowanie połączenie, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam Was zatem na ciasto marchewkowe z bakaliami, które zadowoli każdego i pozwoli poczuć klimat Świąt pomimo bezśnieżnej pogody.

thumb_img_5269_1024

Składniki na ciasto (okrągła forma 26 cm):

  • 2 jajka,
  • 170 gram cukru pudru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 duża marchew,
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych,
  • 1/3 ananasa z puszki (drobno pokrojonego po odcedzeniu),
  • 200 gram mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki na polewę:

  • 135 gram kremowego serka (użyłam serka Twój smak, może być też Philadelphia),
  • 50 gram miękkiego masła,
  • 50 gram cukru pudru,
  • do dekoracji na wierzch orzechy włoskie.

thumb_img_5265_1024

Making-of:

  • Jajka ocieplone do temperatury pokojowej zmiksować. Dodać do nich cukier i olej małymi partiami, cały czas miksując aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Do masy dodać drobno startą marchewkę, ananasa, orzechy oraz wiórki i całość delikatnie wymieszać łyżką.
  • W osobnej misce przesiać mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wymieszać i dodać do masy z bakaliami. Delikatnie mieszając, połączyć wszystkie składniki.
  • Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Piec około 1 godzinę, do suchego patyczka. Czas pieczenia może zależeć od szerokości formy.
  • Aby przygotować polewę miksujemy serek z masłem. Dodajemy partiami cukier cały czas mieszając. Gładką masę wkładamy na 15 minut do lodówki.
  • Polewę można nałożyć tylko na wierzch wystudzonego ciasta (ten wariant rekomenduję) albo również przełożyć nią ciasto przekrojone poziomo na pół (ciasto może się rozwarstwiać przy krojeniu węższych kawałków). W przypadku drugiego wariantu spód smarujemy 1/3 masy, resztę przeznaczamy na wierzch. Całość dekorujemy połówkami orzechów włoskich.

Smacznego!

Gosia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: