Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

12 Maj

Cześć,

Wspominając jedne z najlepszych smaków z pobytu w Izraelu i testując przyprawy kupione w rewelacyjnym sklepie w Tel Avivie (profil sklepu na FB), przygotowałam dziś manakisze – izraelskie drożdżówki z za’atarem.

IMG_5941

Składniki (na 8 drożdżówek):

  • 1 szklanka wody
  • 2 i 1/2 łyżki świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy (do ciasta)
  • 1/2 łyżeczki cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy (do nadzienia)
  • 4 łyżki za’ataru

IMG_5933

IMG_5952

Making-of:

  • Drożdże mieszamy z cukrem i letnią wodą aż do uzyskania jednolitej masy. Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
  • Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy oliwę i mieszankę z drożdżami. Ugniatamy na gładkie ciasto.
  • Ciasto chowamy pod przykryciem do lodówki na godzinę. Po wyciągnięciu dzielimy je na 8 części i rozwałkowujemy je na koła o brzegu grubości 1/2 cm.
  • Za’atar mieszamy z oliwą i nakładamy pędzlem do żółtek na drożdżówki.
  • Drożdżówki pieczemy 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego!

Gosia

Reklamy

Komentarze 2 to “Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela”

  1. Pani Krawcowa 24 Maj 2018 @ 08:24 #

    Genialny przepis:) pozdrawiam

  2. okularnicawkapciach 13 Maj 2018 @ 19:23 #

    Świetny przepis 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: